Fagyálló mérgezés


Fagyállót se kutya, se ember (sőt semmilyen élőlény) ne igyon. Viszont röpködnek a mínuszok, az autónak szüksége van erre a nedűre. Mikor gyanakodjunk, hogy kedvencünk mégis óvatlanul nyalintot és mit tehetünk, amíg állatorvoshoz jutunk vele?

A jó hír, hogy minden a megelőzésen múlik: ne hagyjuk elől a fagyálló üvegét és ha véletlenül lecseppent, töröljük fel a földet magunk után. Ne feledjük, a kutyák nem tudnak olvasni és számukra mindegy, hogy milyen színű az, amit felnyalintanak – és bizony fel fogják nyalogatni kíváncsiságból és szomjoltásból az édes ízt. Télen fokozottan figyeljünk kertvárosi környezetben a garázsok környékén és már időben tanítsuk meg kutyánknak, hogy felenni, felinni engedély nélkül semmit nem lehet.

A rossz hír, hogy sajnos nem mindenki fog ilyen gondosan eljárni és a fagyálló folyadék már kis mennyiségben (2 ml vagyis egy teáskanálnyi!) is halálos lehet. A gyors felismerés és állatorvosi beavatkozás életet menthet!

A fagyálló mérgezésnék három szakasza van.

Az első, folyadék fogyasztását követő 30-60 percen belül már jelentkezik az tünetekkel a kutyák bágyadtak lesznek, előfordulhatnak görcsös végtagrángások és végtagmerevség, fokozott szomjág lép fel, melyet fokozott vizeletürítés, valamint hányás kísér és kutyánk mozgáskoordinációja olyan, mintha berúgott volna. 

A második szakasz a legveszélyesebb, főleg, ha az elsőt nem vettük észre és nem észleltük a kezdeti tüneteket: ilyenkor a kutyák gyakran látszólag jobban vannak, de testhőmérsékletük drámaian lecsökken és a kiszáradás veszélye fenyegeti őket. Ez a fagyálló elfogyasztását követő első 24 óra kritikus időszaka. Ilyenkor még tud segíteni állatorvos, a mérgezés hosszú távú, akár halálhoz vezető következményeit vissza tudja fordítani, ha a kezelést 8-10 órán belül megkezdik.

A harmadik szakaszban már a hosszú távú, legsúlyosabb hatásokkal szembesülünk: hevesebben visszatérnek a kezdeti tünetek, kivéve, hogy a fokozott vizeletürítés helyett gyakorlatilag leáll a kutya vizelet termelése a fellépő veseelégtelenség miatt. A kutyák nem egyszer kómába esnek, mielőtt elhunynak.

Mit tehet az állatorvos?

Először is vérvétellel igazolja a fagyállóban található etilénglikol meglétét a kutya szervezetében, de ez a teszt az első 6 órában a legmegbízhatóbb és sajnos számos kisebb rendelőben nem is tudják kivitelezni azonnal. Ráadásul minél később veszik le a mintát, annál nagyobb az esélye, hogy bár a méreg már elkezdte kifejteni hatását, a szervezetből kiürült annyira, hogy nem lehet egyértelműen kimutatni. 

A kezdeti szakaszban (első 1 óra) hánytatással, majd aktív szén adagolásával tudják a méreganyag felszívódását lassítani, infúzióval a folyadékveszteséget ellensúlyozni és további méreganyagok felszívódását megakadályozni. Magyarországon jelenleg nem elérhető a fomepizol nevű ellenméreg, de ha például az Egyesült Államokban ér minket utol a baj, akkor ennek időben történő adagolásával is lehet segíteni a négylábú páciensen.

Fotó: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!