Büszkeségeink: Hazafi Dorka dog dancing


Hazafi Dorottya, a Kölyökkutya Program mentora és a Hajógyári Kutyasuli oktatója, Scully kutyával az előző évad online versenyeit követően idén több dog dancing megmérettetésen is indult. Következő fellépésük nem verseny lesz, az Európa dogshow bemutatójára kapott meghívásnak tesznek eleget. Néhány héttel a show előtt beszélgettünk a sportról és arról, miként talált rá.

Hogyan csöppentél a dog dancing világába?

Eleinte agility videókat nézegettem az interneten, így bukkantam rá a legnagyobb európai kutyashowra a Cruftsra. Bevallom elsőre nem is tetszett a dog dancing, viszont a lakhelyemhez közel kevés minőségi kutyás program lehetőség kínálkozik, és Budapestre nem tudtam feljárni heti edzésekre Nógrád megyéből. Scully kutyám szívférgességgel került hozzánk menhelyről, pihennie kellett és kímélni őt a gyógyulási folyamat során. Így aztán mégis visszakanyarodtam a dog dancing sporthoz, amely megfelelő energialevezetésnek tűnt a lábadozó betegnek is. Az csak hab volt a tortán, hogy Scully kutya figyelmét is  könnyebb elkéri, amióta elkezdtük a gyakorlást. Szerencsére a Kölyökkutya-program oktatóinak nem sokkal ezután volt lehetősége ösztöndíjjal résztvenni az oktatóképzésen is és én örömmel vettem a támogatást.

Mit szeretsz, élvezel legjobban a dog dancing sportban?

Hamar kiderült, hogy gazdaként sokkal élvezetesebb ez a sport, mint azt elsőre hittem, sőt mára már nézőként is más szemmel figyelem az eseményeket. Időközben pedig másik négylábú társammal Podgara kutyával is elkezdtünk gyakorolni, kihasználva a sport sokszínűségét. Egyértelműen más kűrök illenek a kutyusokhoz: habitusuk és fizimiskájuk alapján is. Nagyon élvezetes kidolgozni a számukra megfelelő kűröket.

Eleve versenyzési szándékkal kezdted a dog dancinget?

Egyáltalán nem! (nevet) A tanfolyam vége egybeesett egy videós versennyel, ahova elsősorban a bírói visszajelzés miatt küldtem be a végző kűrt – jó ötletnek tűnt kikérni külső szakértői véleményeket is, miben fejlődhetünk még. Eddig elsősorban a freestyle látványosabb, trükkökkel és távolsági munkával tarkított világában mélyedtem el, de Podgara kutyával inkább a másik ágazat a Heelwork to music (röviden HTM) irányába indultunk, ahol több meghatározott lábközeli pozíció van, melyek a 75%-át teszik ki a kűrnek. Ez a dog dancing előnye: mindig a kutyára lehet szabni  a feladatokat!

Dorottya 2021-ben az alábbi helyezéseket érte el:

  • Közép Kelet Európa Kupa, Békéscsaba: Freestyle kezdő kategória 2. helyezett.
  • 9. Haslauer Dogdance Turnier der Fellnasen AG verseny, Ausztria: Freestyle kezdő kategóriában 1.helyezés.
  • Dog Dancing Kupa, Gödöllő: Freestyle 1-es kategória, 3. helyezett.

Eredményeihez ezúton is gratulálunk, további sikeres és élvezetes versenykűröket kívánunk!

Fotók: Hazafi Dorka tulajdona

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért!