Boróka és Bingó, a páratlan páros


Boróka és Bingó úgy érkeztek a Kölyökkutya-tanfolyamra, hogy Boróka nem is szeretett volna eredetileg kutyát. Mára már mindenki irigységére egy páratlan párost alkotnak: az ide vezető útról és a Kutyasulis élményekről beszélgettünk.
Kezdjük az elején! Hogyan kerültetek a Kutyasulira?

Mialatt még vártuk Bingóval az immunizáció végét, elkezdtem érdeklődni, hogy hova lenne érdemes Kutyasuliba járni majd. Teljesen véletlenül egy volt általános iskolai osztálytársamra találtam, aki az Őrmezői Kutyasulit ajánlotta és mi a bűvös oltási sorozat végeztével azonnal elmentünk kutyaoviba. Ezen a ponton be kell vallanom, hogy eredetileg nem akartam  kutyát a két gyermekünk mellé, de erősen leszavazott a családom többi tagja. Én pedig úgy döntöttem, hogy ha már van egy kutyánk, akkor csináljuk rendesen és járjunk tanfolyamra, legyen igazán jól nevelt! Nagyot fordult ez a helyzet: mára már nagyon hiányzik ha nincs velünk, nem hallom a parkettán surranó tappancsait és a családban persze mindenki féltékenykedik, hogy mennyit foglalkozom vele (nevet)!

Mi volt számotokra a tanulás során a legnagyobb kihívás?

Nekem nagyon kellett figyelnem, hogy nem szabad a kutyát bestresszelni, miközben számomra nagyon nehéz volt elfogadni, hogy nem minden sikerül azonnal: egyszerűen vannak feladatok, amelyek az egyik kutyának könnyebben, a másiknak nehezebben mennek. A Kölyökkutya-tanfolyamon bizony volt, hogy néhány könnycsepp is kicsordult, mikor a behívással küzdöttünk: már mindenkinél volt kutya, a miénk pedig boldogan játszott. A Kölyök-PRO ezután már kicsit más élmény volt: persze sokat vívódtam, mert azért a tanfolyami konzultációkra is gyakran úgy érkeztem, hogy nem éreztem magunkat felkészültnek. A rohanó hétköznapokban nehéz azért megtalálni a család-kutya egyensúlyt!

Korábban volt már kutyusod?

Nekem Bingó az első “igazi” kutyám: teljesen új terület volt számomra. Nem csak a tanítást, hanem a közös életet, a játékot is teljesen 0-ról kellett megtanulnom. Az, hogy drótszőrű vizsla és szuka lesz adott volt, mert a férjem vadász és neki kifejezett kívánsága volt ez. Most a kihívás az, hogy Bingó is megtanulja a vadászatot, bár azért ő első sorban családi kutya lesz számunkra örökre. 🙂

Milyen terveitek vannak a vadászat mellett?

Nagyon szeretném kipróbálni a mantrailinget: tőlem távol áll a vadászat, de ezt az életmódsportot mindenképpen szeretném kitanulni Bingóval. Ugyanakkor azt érzem, hogy nekünk még sokáig ülepednek a tanfolyamokon tanultak: hiszem, hogy lesznek olyan szituációk, amikor még vissza fog köszönni sok minden és hirtelen gyakorlati élményt nyer a tanfolyami anyag.

Milyen AHA élménnyel gazdagodtatok a tanulás során?

Az első, ami azonnal eszembe jut, hogy tanítás alatt nincs kézbentartás, de kézbentartás nélkül nincs jó tanítás. Nagyon belém égett, hogy nem szabad megúszni a nehéz szituációkat: a PRO tanfolyamon ez egy kapcsoló volt számomra. Bingót sokáig reménytelen volt kihívni a játékból, egy idő után már sokszor meg se próbáltam, aztán egyszer vettem egy mély levegőt és következetesen “beleálltam” a nehezebb behívásokba. Szerintem ez Bingónak is jót tett: rájött, hogy azért a “gyere” vezényszónak van egy súlya és mögötte van egy gazdája is. A másik fontos tanulság a türelem volt számomra: nekem nem csak a kutyával kapcsolatban kell elengednem az összehasonlítási kényszeremet, hanem az élet több területén is! 

Mit adott a Kutyasuli számotokra?

A PRO tanfolyam után egy hihetetlen magabiztosságot érzek: most már elhiszem, hogy minden helyzetet meg tudunk oldani, mert kaptam egy gyakorlatban tökéletesen használható eszköztárat és egy “értelmező kéziszótárt” a kutyához. 

Nem nyerni kell, hanem együttműködni és boldogan együtt tanulni. Külön kiemelném, hogy hihetetlenül profi az adminisztráció, az ügyfél oldalról kimagasló az élmény, amit a gazdi kap: az első pillanattól kezdve, a vizsga utánig folyamatosan a legmagasabb színvonalú szolgáltatást kapjuk. A gazda az elejétől a végéig, sőt még a vizsga után is úgy érzi, hogy ő a legfontosabb és mindenkihez fordulhat segítségért, sőt tudja is, hogy hova kell fordulnia kérdés esetén.

Nagy fejfájást spórolnak meg kutyának és gazdának egyaránt az oktatók. Nem a rossz beidegződéseket próbáljuk meg kijavítani a Kölyökkutya-tanfolyamon, hanem a kutyának és a gazdának egyaránt pozitív élményt nyújtva, kényszer nélkül megelőzni számos problémát. Az a odafigyelés, amit a gazdák kapnak egyedi és különleges. Mindenki egyéni preferenciái alapján megpróbáltuk közösen megtalálni a legjobb megoldást minden helyzetben: ezt egy kutya-gazdi páros örökre magával viszi.

Fotók: Boróka fotói

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!