A Kutyasulin olyan tudást kaptunk, hogy bármilyen gond van, meg tudjuk oldani! – Németh Szabolcs interjú


Németh Szabolcs világbajnoki bronzérmes kenusunk, párjával Sólyom Dórával Tordaszigeti Vacak Panka kutyáról és a Kutyasulis élményeikről mesélt nekünk egy vízen töltött nap után.

Kezdjük az elején: hogyan került hozzátok Panka és miért pont vizslára esett a választásotok?

Szabolcs: Egy előző kapcsolatomban már megéltem a kutyás lét örömeit és bizony nagyon hiányzott a kutyázás, amikor szétváltak a hölggyel az útjaink. Egy ideje már érlelődött bennem a gondolat, hogy kutyánk legyen, de arra nem is számítottam, hogy amikor az Olimpia után hazaérkezek, meglepetésként itthon vár majd Panka. A másik meglepetés az volt, hogy fajtájával ellentétben ő bizony nem drótszőrű – de nem ez az egyetlen különleges tulajdonsága.

Dorka: Már korábban volt két vizslám, így számomra adott volt ez a fajta. Aztán, amikor eljött az idő, hogy kutyus érkezzen a családunkba, egyértelmű volt, hogy vizsla jön ismét!

Miként kerültetek le a Kutyasulira?

Szabolcs: A már korábban említett kutyussal nem jártam kutyaiskolában, de jó barátaink, Molnár Andi és volt férje Kaszás Zsolt, Boris vizsla gazdijai, valóságos promóciós munkát végeztek és hetekig arról duruzsoltak, hogy bizony el kell menni kutyaiskolába, ráadásul nem is akármelyikbe: Tükör Módszeres Kutyasuliba kell járni! Boris a négylábú élő reklámcégér is bizonyította, hogy hiába drágább ez a tanfolyam, megéri a befektetés. Pankával már pár héttel az érkezése után ott voltunk a kutyaoviban, majd a Kölyökkutya-tanfolyamon. 

A versenysport világa nem a kötetlen életformáról híres, miként fér bele a szoros napirendbe Panka?

Szabolcs: Mi Dunavarsányon edzünk, de Panka ott van mindenütt velünk: a nap nagy részében edzés közben a motorcsónakban alszik, aztán ha kedve támad kicsit néha úszkál a Dunában. Szerencsések vagyunk, mert mindenkivel jól kijön, és a tanfolyamon tanultakat is folyamatosan használjuk a mindennapokban. Népszerűsége most kicsit a visszájára fordult, mert egy óvatlan pillanatban szerintem megrohamozhatták a gyerekek anélkül, hogy menekülési útvonala lett volna. Bár a gyerekekkel általában jó kapcsolatot ápol, mostanában érezhetően bizalmatlanabb, nem szívesen sétál egy-egy nagyobb  gyerekcsoport  felé, de ezt leszámítva tökéletesen illeszkedik a mindennapjainkba és az életmódunkba!

Majdnem minden kutyusnak van valamilyen cuki, vicces tulajdonsága. Ti mit emelnétek ki Pankával kapcsolatban?

Dorka: Ahogy már említettük, ő a nevével ellentétben rövid szőrű és alkatra is izmosabb. A meglepetés külső alatt egy igazi személyiség lakozik: pont a minap kaptuk magunkat azon, hogy a kis kedvencünk valósággal túlhorkolta a filmet, le kellett állítanunk a tévét, mert nem hallottuk a szöveget! 

Szabolcs: Hihetetlen kecsességgel képes a nála kétszer nagyobb ágyból is kilógni, ahol köszöni szépen nagyon jól pihen, de azért 100%-on is tud pörögni. A képeket elnézve pedig mindig jót nevetünk azon, hogy miközben minden kutyus cukin pózol és üldögél, a mi Pankánk amolyan börtönviselt, igazi “suttyó” fejet vág. Ha valaki csak azt látja, nem is gondolná, milyen kedves és érzékeny kutyus.

A Kölyökkutya-tanfolyam után a Kölyök PRO tanfolyamot is elvégeztétek. Mi volt a legnagyobb kihívás számotokra a tanulás során?

Szabolcs: Meg kellett tanulnunk Panka érzékenységét kezelni (amit néha ki is használt ám), az elvárásokból visszavenni, nem túltolni a kutyát. Ez szögesen ellentmond annak, amit a versenysportban vallunk, és nagyon kellett dolgoznunk azon, hogy megfelelően közelítsünk hozzá. Ráadásul Panka nagyon fel tud idegesíteni, mesterien tudja, meddig húzhatja az agyamat (nevet). A tanfolyamok során megtanultunk kutyából dolgozni, már nem izgulni és a nem a teljesítményre koncentrálni.

MIlyen terveitek vannak a nyári szezon után, van olyan életmódsport, amit ki szeretnétek próbálni Pankával?

Ősszel szeretnénk elmenni mantrailing alapozóra, valamint Varga Balázs csoportvezetőnkhöz ÖKT-ra, feltéve, hogy beférünk az edzésekre. Nagyon jó Pankával dolgozni, látszik rajta, hogy szeret tanulni. Hihetetlen élményeink voltak már eddig is, még csak 7 hónapos volt Panka, amikor sífutni voltunk vele és bár eleinte kicsit tartottunk tőle, hogyan fogja bírni, mindenki ámulatára hihetetlenül ügyes volt. Nem félek, mert tudom, hogy a Kutyasulin olyan tudást kaptunk, hogy bármilyen gond van, akármerre indulunk meg tudjuk oldani!

Fotó: Németh Szabolcs és Sólyom Dóra tulajdona

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!