A kutyák egészséges étrendje – 1. rész – Bevezetés


Új sorozatunkban a kutyák egészséges étrendjét járjuk körbe, hogy a megfelelő életmódot a finom és jól megválogatott falatok egészítsék ki. Miért fontos ez és mit tehet a lelkiismeretes gazda? Miként válasszunk kutyánknak megfelelő tápot? Hogyan lehet eligazodni a lehetőségek útvesztőjében?

Ahogy az emberek, úgy a kutyák is szeretik a hasukat. Gondoljunk csak a konyhában sertepertélő, az étkezőasztal mellett reménytelien várakozó ebekre. Sajnos a 21. század népbetegsége, az elhízás, mára a házi kedvencként tartott kutyákat is sújtja – oly annyira, hogy Bécsben már komoly, 7500 eurós pénzbüntetést is kaphatnak  a gazdák, akiknek kutyája egészségét veszélyeztető módon elhízott. Ahogy az embereknél, úgy a kutyáknál is komoly életminőség romlást jelent ha nem megfelelően táplálkoznak: a plusz kilók nekik is terhelik ízületeket, belső szerveiket. Mi a megoldás?

Bár az emberek többsége nehezen mond le egy-egy kényeztető, de egészségtelen falatról, a szerető gazdik is tudatosan át kell, hogy álljanak agyban: a finom jutik nem feltétlenül a boldogságot jelentik. A Kutyasulin a tanításnál kulcsfontosságú a megfelelő jutifalat kiválasztása: friss és lehetőleg természetes legyen, jól csússzon (ezzel megakadályozva, hogy a kutya gyakorláskor félrenyeljen) és persze kellően motiválja (de ne túlpörgesse!) a tanuló ebet. A rendszeres lemozgatás mellett is elengedhetetlen, hogy beleszámítsuk a tanításkor kapott jutifalatokat is a kutya napi étrendjébe és ennek megfelelően csökkentsük a főétkezésre kapott adagokat. Hosszú távon pedig érdemes megismerkedni további motivációs lehetőségekkel, hogy a klikk-falaton túl mással is jutalmazhassuk kutyánkat. Ha erre odafigyelünk, már félsikert tudhatunk magunkénak. Sorozatunk következő részeiben pedig bemutatjuk a hagyományos száraz- és konzervtápok, a nyers etetés, valamint a főtt étkezés főbb jellemzőit, hogy a tálba is megfelelő étek kerüljön!

Folyt. köv.

A sorozat további részei itt olvashatók >>

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért!

Fotó: Freepik.com