Családunk kutya- és gyerekbarát


Nagyon sok kérdést kapunk arról, hogy miként érdemes kis gyerek mellé kutyát fogadni vagy éppen fordítva, ha már van négylábú családtagunk, hogyan lehet felkészíteni egy kisbaba érkezésére, az új életmód kialakítására kedvencünket. Új sorozatunkban ezeket a témákat fogjuk sorra venni, egyik mancsunkat a másik után jeligére!

Sorozatunk első részében azt a forgatókönyvet vizsgáljuk meg, amikor kutya mellé jön baba, és ezen belül is a várandósság és a szülés körüli időszakra koncentrálunk. Sok kutya kifejezetten érzékenyen reagál  “gazdaasszonya” hormonális változásaira és már az előtt érzékeli a változást, hogy az az emberi szem számára látható lenne. Nem is meglepő ez, hiszen az ő szaglásuk, érzékelésük kifinomultabb, észreveszik, hogy akarva-akaratlanul másképp viselkedik a gazdájuk.

A kutya reakciója temperamentumától függ: vannak kutyusok, akiket látszólag hidegen hagy a változás, vannak, akiket elbizonytalanít. Sokat számít a gazda tudatossága: észleljétek, ha a hormonok befolyásolják a kötődést, ha a fáradtság vagy a készülődés elvonja a figyelmet a kutyáról.

 Előfordulhat, hogy a kutya szeparációs szorongás jeleit mutatja a várandósság időszakában: a várandós gazdát árnyékként követi, bújósabbá válik. Ezt óvatosan kell kezelni, hiszen hosszú távon a kutya-gazda viszony látja kárát, ráadásul a baba érkezése után átmenetileg kevesebb figyelmet tudunk szentelni négylábú kedvencünknek. 

Szintén problémát jelez, ha a kutya bevédi a gazda hasát (s benne a babát), vagy a gazda személyét. Ebben az esetben javasoljuk, forduljon a család ösztönkontrollban járatos vezetőoktatóhoz, viselkedésterápiás oktatóhoz, hogy rendezzék a viszonyt, a nemkívánatos viselkedéseknek elejét vegyék.

Néhány praktikus tipp:

Ha eddig nem járt napközibe a kutyus, ez az időszak kiváló lehet a beszoktatásra: így a baba születését követően is megfelelő életmódot, lefárasztást tudunk majd biztosítani számára és az esetleges szeparációs gondokra is megoldást jelenthet. Ha alapvetően fix napirendje volt kutyánknak, itt az ideje a változatosság fokozatos beiktatásának: a baba születése után bizony nem fogjuk tudni mindig óramű pontosággal levinni sétálni.

  • Az autós hordozó és babakocsi látványához, mozgásához szoktassuk már a szülés előtt hozzá kutyánkat, hiszen ezek számukra új ingerek- ne akkor találkozzon velük először, amikor már újszülött is tartózkodik benne.
  • A rendszeres féreghajtás (az állandó élősködők elleni védelem mellett) kiemelkedő fontosságú kisgyermekes családokban: még a szülés előtt iktassunk be egyet és a kutya kozmetikázására, lefürdetésére is szánjunk időt. Így tiszta kutya fogadja az új családtagot így az első hetekben legalább ezzel nem kell foglalkozni.
  • A babavárás időszakát érdemes kihasználni a viszonyunk rendezésére, a kézbentartási gondok orvosolására. Ha van lehetőségünk, hasznos lehet kutyánkat más babák, kis gyermekek jelenlétében „tesztelni”, megfigyelni reakcióját és kevés ingerszoktatást végezni. Kérjünk oktatói segítséget, ha szükséges és élvezzük ezt a különleges időszakot.
Sorozatunk második részében a szülés és a gyermekágy idejére adunk tippeket, de addig is érdemes belehallgatni a Neked Ugatok! podcast azon részébe, ahol a gyermek – és kutyanevelés közötti párhuzamokról beszélget Korom Gábor vendégeivel.

Fotó: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban! A Neked Ugatok! podcast sorozatot pedig a Youtube-on követheted.