Nyomtatás

Kedves Gazdák!

Fogadjátok szeretettel a Tükör Módszer nyári magazinját, melyben összegyűjtöttük nektek a legkedveltebb híreinket az elmúlt hónapokból.

Ahogy újraindultak tanfolyamaink, folytatjuk oktatóink bemutatását és még többet tudhattok meg a tanfolyami életről Sztarenki Dóra színművész és Szotyi kutya vlogjából.

Ha pedig a Tükör Módszer alapjait szeretnétek átismételni, Korom Gábor Tanuljunk Kutyául videóit ajánljuk a figyelmetekbe.

Apropó ismétlés: még tapasztalt gazdiknak is érdemes átgondolni, hogy mivel óvhatják kedvenceik egészségét a nyári hónapokban – erről szóló cikkünket először itt, a magazinban olvashatjátok.

Érdemes követni a Tükör Módszer Facebook, Instagram és Youtube oldalait, ahol érdekességeket és hasznos információkat találhattok a Kutyasuli életéről.

Hírlevelünkre itt tudtok feliratkozni >>>

Jó szórakozást és kutyázást kívánunk nektek a nyárra!

A tartalomból:

  • Tanuljunk kutyául! – Korom Gábor tanácsai
  • Szotyi vlog, avagy Sztarenki Dóra és Szotyi kalandjai
  • Majoros Tamás, Rákoscsabai Kutyasuli vezető oktatója és ösztönkontroll trénere
  • Száraz Kata, a Kőbányai Kutyasuli csoportvezető oktatója
  • Monoki Niki mesélt az első online jótékonysági kutyakommunikációs előadásróla
  • Kutyaütő meleg: így óvd kutyád egészségét a kánikulában!
  • Nálunk végeztek: Jakupcsek Gabriella

Tanuljunk kutyául!

A kutyánk, még kommunikációs zseniként is, nagy kihívás előtt áll amikor velünk, a gazda jelölttel, találkozik. Mi, emberek, túlnyomórészt a beszédre helyezzük hangsúlyt ÉS elvárjuk, hogy kutyánk értsen minket. Korom Gábor rövid előadásai segítenek nekünk megérteni ezt a kapcsolatot és kommunikációt!

Kommunikációs különbségek

A kutya jófej: a szavak áradatában megfigyel, és igyekszik rendet tenni. Segítsünk megalapozni a kapcsolatunkat azzal, hogy figyelembe vesszük a két faj közötti kommunikációs különbségeket.

Tegyünk kutyánk egészségéért!

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni városban élő kutyánk ösztönlényéről. Arról az oldaláról, amit az ősöktől kapott vagy éppen arról, amit mi, emberek tovább erősítettünk benne, hogy jobb társunk legyen: védjen, vadásszon, tereljen, kutasson.

A tekintély problematikája

Jól működik a kutya csak a behívással vannak problémák? Jó hírünk van! A kutyához fűződő kapcsolatából megtanulhatja életvezetésének csínját-bínját.

ÚJ RÉSZ – A kívánatos távolság

Szerencsére nem kell falkavezérként állnunk a csapat élén, elég ha kutyánk és köztünk van egy kis távolság. Ez a távolság nem zord, rideg kapcsolatot feltételez csak a tisztelettel teli, kutyánk valódi szükségleteit szem előtt tartó szeretetet.

Szotyi kalandjai a Kölyökkutya-tanfolyamon – vlog-sorozat

Sztarenki Dóra színművésznő, hétről-hétre vlogban számol be kalandjaikról Szotyi kutyával, a Hajógyári Kutyasuli Kölyökkkutya-tanfolyama során. Ezeket az epizódokat egy kis beszélgetéssel is kiegészítettük a tanfolyam elején: reméljük, ti is élvezettel fogjátok figyelemmel kísérni közös tanulásukat!

Kövesd Szotyi kalandjait a Tükör Módszer Youtube csatornáján!

Dóra, mesélj kicsit kérlek arról, hogy miként került hozzátok Szotyi kutya? Miért döntöttetek úgy, hogy második kutyátok legyen Csipesz mellett?

Szotyit Mátészalkán találták, a Fogadj Örökbe Alapítvány fotóját küldték el nekem, és amikor megláttam, nem tudtam ellenállni, hogy ideiglenes örökbefogadója legyek: pont úgy nézett ki, mint az idősebbik kutyánk, Csipesz, kölyökként. Sajnos, Csipesz egy hosszú, intravénás kemoterápián van túl, és még 1-2 évet jósolnak neki az orvosok, folyamatos gyógykezelés mellett. Így, amikor elhoztuk Szotyit, hogy ideiglenes befogadói legyünk, és láttam, hogy Csipesz mennyit fiatalodott tőle, gondolkodóba estem. A mi örökifjú kutyánk kifejezetten erőre kapott, csodálatos volt látni, ahogy játszik és Szotyival ismerkednek. Bár tudom, hogy nehéz lesz Csipeszt elengedni, ha eljön az idő, talán Szotyival át tudunk majd lendülni a fájdalmon és addig is sokat adnak egymásnak.

Voltál már korábban ideiglenes befogadó? Milyen élmény volt?

Nagyon veszélyes vállalkozás, mert megmaradhat a kutya (nevet). Én eddig mindig ellenálltam a csábításnak, és nagyon örültem, amikor a kutyáknak megtaláltuk a legjobb helyet. Sokat számít, ha egy mentett kutya ideiglenes befogadónál lakik átmenetileg: másképp szocializálódik, sokkal könnyebb lesz később családba illeszkednie, és a jövőbeni gazdának is egyszerűbb dolga lesz. Szép, nemes feladat ez.

Tovább olvasom >>> 

Majoros Tamás, a Rákoscsabai Kutyasuli vezető oktatója és ösztönkontroll trénere: a munka izgalma feltölt és folyamatosan motivál

A Tükör Módszer által kifejlesztett Ösztönkontroll Tréning, tehát az ÖKT, igazi egyedi fejlesztés, ami évek óta töretlen népszerűségnek örvend. Az ÖKT az őrző-védő sport egy továbbgondolt, a hobbikutyások számára is valós célokat kitűző életmódsportjává vált. Majoros Tamással, a Rákoscsabai Kutyasuli oktatójával, évtizedes tapasztalattal rendelkező ÖKT trénerrel, a kutyázás szépségeiről és kihívásairól beszélgettünk.

Kedves Tamás, mielőtt rátérünk az ÖKT témájára, kezdjük az elején: miként kerültél a Kutyasulira?

2008-ben ismerkedtem meg a Tükör Módszerrel és olyannyira elvarázsolt amit láttam, hogy bár akkor éppen kutyám sem volt, de így is lejártam a Népszigeti Kutyasulira. Az első szemináriumokat és tanfolyami betanulási időszakot így végeztem el, valósággal habzsoltam az információt. 2009-ben Neo nevű boxer kutyámmal már annak tudatában vágtam bele az alap-, majd középfokú-tanfolyamba, hogy ezzel szeretnék én is foglalkozni. Neo számtalan mozgásszervi panasza ellenére is ideális kutya volt elindulni az úton, sok mindent átéltünk és kipróbáltunk együtt, és vele kezdtem el az akkor még őrző-védő néven ismert ágazattal is megismerkedni. A saját példámon tapasztaltam a Tükör Módszer szépségét: minden kutyából ki lehet hozni hozzá mérten a maximumot, miközben gazdaként több leszel általa és tanít a kutyád. Igazán második kutyámmal, Nitroval tudtam kiteljesedni az ösztönkontroll terén: ő egy igazán ösztönerős kutya, akivel magasabb szintekre tudtam már lépni. 

Így jártam ki gazdaként és oktatóként a szamárlétrát, először Népszigeten, majd 2011-től a Rákoscsabai Kutyasuli indulásától, már ÖKT vezetőoktatóként és csoportvezető oktatóként, magasszintű vizsgafelkészítő tanfolyamokkal kiegészítve. Jelenleg alap-, és középfokos oktató vagyok a Rákoscsabai Kutyasulin és természetesen tréningezek is itt. Emellett a Kőbányai Kutyasulin és Népszigeten is tartok ösztönkontroll foglalkozásokat a hét mindennapján: kitölti a kutyázás az életemet.

Így jártam ki gazdaként és oktatóként a szamárlétrát, először Népszigeten, majd 2011-től a Rákoscsabai Kutyasuli indulásától, már ÖKT vezetőoktatóként és csoportvezető oktatóként, magasszintű vizsgafelkészítő tanfolyamokkal kiegészítve. Jelenleg alap-, és középfokos oktató vagyok a Rákoscsabai Kutyasulin és természetesen tréningezek is itt. Emellett a Kőbányai Kutyasulin és Népszigeten is tartok ösztönkontroll foglalkozásokat a hét mindennapján: kitölti a kutyázás az életemet.

Saját kutyáiddal volt más életmódsport, amit kipróbáltál és élveztél?

Mivel a párommal elkötelezetten támogatjuk a boxer fajtamentést, gyermekeink születése előtt számos kutya megfordult nálunk ideiglenesen, ez már önmagában életmódnak számított. Jelenleg négy kutyánk van: Nitro már “nyugdíjas”, de vele is mindennap gyakorlunk, az ő jóllétéért és öröméért. A bemutató csoportozás mellett, oktatóként az engedelmes munka a nagy szerelmem. Nitro kutyámmal sajnos az E9-es eredményt csak lélekben tudhatjuk magunkénak, mert egy műtétsorozat megszakította a felkészülést és most már nem tud a vizsgakövetelményeknek megfelelően pozíciót váltani. Kevés időmből viszont mindig igyekszem vizsgafelkészítő tanfolyamokra is lehetőséget nyújtani más gazdáknak.

Tovább a teljes interjúhoz >>>

Az vezérelt, hogy többet tudjak meg a saját kutyámról, eszem ágában nem volt oktatónak állni – interjú Száraz Katával, a Kőbányai Kutyasuli csoportvezető oktatójával

Száraz Kata a Kőbányai Kutyasuli csoportvezető oktatója, Liza és, ahogy ő fogalmaz “egy fél Pumpi” gazdája. Már akkor tudta, hogy az ő kutyája nagyon jól nevelt lesz, amikor még nem is volt. Nekünk erről az útról, és az oktatói munka szépségeiről mesélt.
Kedves Kata, kezdjük a történet elején: hogyan került hozzád Liza, és miként jutottatok le a Kutyasulira?

Liza egy nagyon “tudatosan” indult kutyás történet: ma már senkinek nem javasolnám, hogy az én példámat kövesse, egy fénykép alapján választottam, de

nagyon eltökélt voltam, hogy jó gazdája leszek. Számtalanszor megfogadtam a korábbi családi kutyáink rosszalkodását szemlélve, hogy, ha nekem egyszer saját kutyám lesz, az igazán jól fog viselkedni. Arra nem számítottam, hogy milyen kihívás ide eljutni. Lizával a történetünk egy háromnapos hétvégével indult, amikor a nagy könyv szerint megadtam neki a lehetőséget, hogy óvatosan felfedezze az új környezetét, miután elhoztam a menhelyről. Nos, Lizike mint egy forgószél robbant be az otthonunkba, mindenkivel lepacsizott és látszott, hogy ő nem olvasta miként kell egy kölyökkutyának viselkednie. Nagyon hamar kiderült, hogy egy heves temperamentumról van szó, akivel egyedül nem fogok tudni megbirkózni. Úgy döntöttem, hogy a kutyaovi jelenti majd a megoldást, és el is jutottam a Népszigeti Kutyasulira, tipikus rózsaszín szemüveges lúzer gazdaként. Akkor még nem is sejtettem, hogy Lizi érzékenysége milyen komoly kihívás elé fog állítani.

Tovább a teljes interjúhoz! >>>

Itt az első online jótékonysági kutyakommunikációs előadás

Monoki Nikolettel már sokszor találkozhattatok, itt a virtuális térben és a Kutyasulik pályáin is. Felsorolni is nehéz szerteágazó oktatói, hiszen az évek során folyamatosan megújulva oszlopos tagjává vált a Tükör Módszer közösségnek. Három részes interjú sorozatunk harmadik fejezetét olvashatjátok most, melyben a jótékonysági kutyakommunikációs előadás kapcsán viselkedésterápiáról is szó esik.

Hamarosan megrendezésre kerül az első online jótékonysági kutyakommunikációs előadás. Ez hatalmas vállalás a részletekről, honnan jött az ötlet, az eredetileg személyes találkozással egybekötött szemináriumhoz?

Bevallom már nem is tudom melyikünk fejéből pattant ki az ötlet: Kresák Ágnessel és Óbert Máriával, akik iskolavezetői munkájuk mellett viselkedésterápiás oktatóként is dolgoznak, arra jöttünk rá, hogy nagyon fontos lenne a kutyakommunikációt szélesebb körben megismertetni a gazdákkal. A Kutyasulin már régóta szoros kapcsolatot ápoltunk számos menhellyel. Az oktatási célon túl eszünkbe jutott, hogy ezzel is tudjuk támogatni a szervezeteket, hiszen egy jótékonysági felhívásra talán többen reagálnak.. Az évek során hagyománnyá nőtte ki magát, és bizony már ragaszkodunk is hozzá, egyedül a 2021-es előadást nem tudtuk eddig megtartani a járványügyi helyzet miatt, ezért most online térbe helyezzük át az eseményt, ami bár plusz szervezési terhet ró ránk, remélhetőleg hozzásegít minket ahhoz, hogy még többet adjunk, és meghaladjuk a legutóbb összegyűjtött, már hétszámjegyű adomány összegét is. 

Egyszer említetted, hogy a kutyakommunikáció ismeretével számos olyan esetet meg lehetne előzni, vagy legalábbis hamarabb “elkapni”, amivel később viselkedésterápiára kell járni. Mit tapasztalsz, mikor fordulnak hozzátok a gazdák?

Nagyon változó. Szerencsére a legtöbb gazda időben érzékeli, hogy baj van, és segítséget kér. Nagyon gyakori, hogy a menhelyről örökbefogadott kutyával, akinek nem ismerik az előéletét és a kutyákkal való viszonyát, először minket keresnek meg, hogy nézzük meg a kutya viselkedését, kommunikációját. De persze ott a másik véglet is, amikor már akkor kérnek segítséget, amikor súlyos a helyzet, akár harapásig is fajult a dolog. A tolerancia szint nagyon változó, hiszen a kutyafuttatóban is láthatjuk, hogy nem mindenkit zavarnak olyan viselkedések, amelyek egy oktatónak feltűnnek. 

Tovább a teljes interjúhoz >>>

Kutyaütő meleg

Még a veterán kutyatartókat is újra és újra meglepi a forróság hatása kedvenceinkre. Ráadásul az elmúlt évek szeszélyes időjárása miatt – egy héten belül jégesőtől, monszonun át a trópusi kánikuláig – mindenre fel kell készülni, és bizony ezt kevés városlakó érzékeli úgy a bőrén, mint az, aki naponta kutyát sétáltat. Mire is kell figyelnünk ebben az időszakban?

Mint mindig, a megelőzésen van a hangsúly. A toklász veszélyeiről korábbi cikkünkben már olvashattatok, de más kihívásokkal is szembesülünk a nyári hónapokban. Álljék tehát itt néhány praktikus tipp, amolyan ellenőrzőlista a mindennapokhoz:

1. Ha egy mód van rá és szükséges, kicsit változtassunk a napi séta rutinon. Inkább a kora reggeli és késő esti időszakban induljunk hosszabb lemozgatásokra:

a déli órákban közös érdekünk, hogy az erős meleg elől visszahúzódjunk, és csak egy rövid, egészségügyi séta erejéig menjen ki a kutya, lehetőleg zöld területre.

2. Talán többeknek ott lebeg lelki szemei előtt a fal mellett osonó, árnyékban surranó nindzsa gazda képe: akár kutya nélkül, jártunkban-keltünkben térképezzük fel környékünkön, hogy a nappali órákban hova süt a nap, és taktikusan induljunk az utca árnyékos oldalán. A napközben kertben tartózkodó kutyáknak pedig úgy pozícionáljuk helyét, hogy hűsölhessen: ér egy kis házi pancsoló medencével is meglepni őket.

3. A járdák, sétálóutcák kövei könnyen felforrósodnak a napsütésben: ne legyünk restek a szandálból egy pillanatra kilépve vagy a tenyerünket a földre téve ellenőrizni a talaj hőmérsékletét. Biztosak lehetünk benne, ha nekünk forró, a kutyánknak is az lesz. Ne feledjük: a puha tappancspárnák különösen érzékenyek, könnyen komoly égési sérüléseket szerezhetnek kutyáink anélkül, hogy akár felszisszennének.

4. Az árnyék sem véd a felhevülés ellen: konzultáljunk kutyakozmetikusunkkal a legpraktikusabb nyári fazon kapcsán, de vigyázzunk, már néhány perc intenzív futástól is könnyen túlhevülhetnek kutyáink.

A nagy játékok és hancúrozások ideje nem a legnagyobb melegben van, és bár a legtöbb kutya nem is kívánja, a lelőhetetlen energiabombákat gazdáiknak kell megfékezni. Jól bevált otthoni lefárasztással, trükktanulással, formálással és mentális erőfeszítést kívánó feladatokkal tudjuk ilyenkor pótolni a kieső mozgást. Ha pedig mégis kimerészkedünk, gondoskodjunk friss ivóvízről és  praktikus kutyakulacsról.

5. Végül, de nem utolsó sorban: minden nyáron ettől zeng a sajtó, mégis kutyakötelességünk elismételni.

Kánikulában kutyát autóban nem hagyunk! Árnyékban, lehúzott ablaknál, kis időre sem. Tényleg.

Rozi magyar hangja: Jakupcsek Gabriella

Rozi kutya Jakupcsek Gabriella családjában rögtön három gazdával gazdagodott, akik mindannyian másként járulnak hozzá, hogy kutyaként kiteljesedjen. Fogadjátok szeretettel a Nálunk végeztek sorozat legújabb részét, melyből az is kiderül, hogy Rozi legnagyobb örömére, miért pont most érkezett el teknősök helyett egy kutya ideje!

Kedves Gabriella! Kezdjük az elején: miként döntöttek úgy, hogy kutya érkezzen Önökhöz, hogyan került Rozi a családba?

A kutya régi és visszatérő téma volt a családunkban már Rozi előtt is. A két nagyfiam mellett teknőst tartottunk, mert az életmódunk nem tette lehetővé, hogy felelősen kutyát tarthassunk- bár a gyerekek folyamatosan jelezték igényüket egy kiskutyára. Amikor a kisebbik fiam  elköltözött, örökbefogadott egy kutyát, de nekünk a családi életvitelünk alapvetően nem változott, és a hajnali indulások, késő esti hazaérkezések miatt fenntartottam az álláspontomat: kutyát így nem lehet tartani. Aztán jött a COVID-19 járvány, és hirtelen megérett az idő, hogy egy ilyen elköteleződést felvállaljunk. A bichon havanese fajtával már az ismeretségi körünkben találkoztunk és tudtuk, hogy több jellemzője miatt ideális választás számunkra.

Fontos volt, hogy a lemozgatása ne jelentsen gondot, és hogy egy alkalmazkodóképes, társasági kutyánk lehessen – ezen a téren Rozi abszolút be is váltotta a hozzá fűzött reményeket.

Innen egyenes út vezetett a Kölyökkutya-tanfolyamra?

Igen, mert tudtuk, hogy ha kutyánk lesz, akkor ő egy jól nevelt családtag kell, hogy legyen. Nálunk komoly szabályok vannak, amelyeket következetesen betartunk: például Rozinak az ágyban, kanapén helye nincs, és az asztalról sem kap enni. Ez elsőre szigorúnak tűnhet, de mi őt kutyaként szeretjük a végtelenségig, és nagyon sok gondoskodással, figyelemmel mindent megteszünk, hogy kutya mivoltában boldog legyen.

>> (opens in a new tab)” rel=”noreferrer noopener” class=”ek-link”>Tovább olvasom az interjút >>>

Tükör Módszer Magyarország© Magazin, 2021. nyár
Kiadó | Tükör Módszer Magyarország Kft.
Kapcsolat | e-mail: [email protected]