Nyomtatás

Kedves Gazdák!

Elnézve legújabb, tavaszi magazinunk gyűjteményét és az elmúlt hónapok legnépszerűbb cikkeit, bizton állíthatjuk: tart a lendület!

Nehéz éveket éltünk meg a világban, ki tudja, hogy milyen évek jönnek most, de a Tükör Módszer csapatának minden tagja szívvel-lélekkel azon dolgozik, hogy a hozzánk érkező kutya-gazdi párosok ne csak hasznos tanulnivalókkal, hanem pozitív élményekkel is gazdagodjanak.

Ez vezérel minket az online térben is, ahol most már a Vakkantó online bolt is várja a látogatókat. Szeretettel ajánljuk a Kutyanyelv című könyvünket, mellyel a Tükör Módszer könyvklub bővült és érdemes mazsolázni oktatóinkkal, gazdáinkkal készült beszélgetéseinkből is.

Jó kutyás olvasást!

A tartalomból:

  • Zsoldos Marianna, vezető viselkedésterápiás oktató videó interjúja
  • Miért ÖKT?
  • Oktatóink bemutatkoznak: Bild Annamária, csoportvezető és életmódoktató
  • Akikre büszkék vagyunk: Kolompár Tímea, agility életmódoktató
  • Kutyázás időskorban
  • Kutyás egészségvédelem: tavaszi nagygenerál
  • Könyvajánló

A kutyasuli.hu blogjában és Facebook, valamint Instagram oldalainkon és YouTube csatornánkon folyamatosan jelentkezünk újdonságokkal, érdkességekkel: ne feledjétek el követni ezeket a felületeket és feliratkozni hírlevelünkre is.

Szeretem ha van mozgásterem és ki tudom aknázni a kreativitásomat – interjú Zsoldos Mariannával

Zsoldos Marianna élete húsz éve a kutyákról szól: a Népszigeti Kutyasuli megkerülhetetlen alappillére. Viselkedésterápiás oktatóként és a hétvégi terepklub foglalkozások vezetőjeként egyaránt találkozhatunk vele – mi ezekről és a saját kutyás élményeiről beszélgettünk.

Kezdjük az elején Mariann: miként kerültél te a Kutyasulira?

Már korábban más kutyasuliban is szereztem tapasztalatot, de

Zsoldos Marianna

Újpesten laktam és sokszor jártam a Népszigeti Kutyasuli felé sétálni. Egy ismerősöm ajánlására kerültem le a sulira- az ő buzdítására kezdtem el ismerkedni a csapattal, a jó hangulatú klubbal.

Akkor már érezni lehetett, hogy ez a suli kicsit más mint a többi: nagyon tetszettek a reformok, az a megközelítés, ahogy a kutyaoktatásra gondoltak. Vito kutyámmal az alap- majd középfokú tanfolyamot végeztem el és aztán, ahogy az már lenni szokott ott ragadtam. A többi történelem! (nevet)

Miként fordultál a viselkedésterápia felé?

Ez Korom Gábor érdeme, ő látta meg bennem a potenciált. Felismerte, hogy tudom kezelni a kihívásokat is. Egy-egy tanfolyam indulásakor, az elengedésnél, azokkal a kutyákkal, akiket nem lehetett csoportba illeszteni külön foglakoztunk és én nem rettentem meg ezektől a helyzetektől sem. Gábor a mély vízbe dobott, de a kiderült, hogy van érzékem a kutyákhoz, a kommunikációs helyzetek értelmezéséhez.

Bild Annamária Twister és Sprite kutyáiról mesélt nekünk

Bild Annamária
Bild Annamária, vagyis ahogy a Kutyasulin ismerjük, Panni, már bemutatkozott a virtuális térben is kutyafitnesszre invitálva a gazdikat. Ezúttal oktatói pályájáról és négylábú kedvenceiről, Twister és Sprite kutyákról mesélt nekünk.

Kedves Panni, kezdjük az elején: hogyan kerültél a Kutyasulira?

A 13. kerületben egy emeletes házban laktunk Twisterrel, a jack russel kutyusommal, és séta közben rendszeresen találkoztunk  egy kicsit idősebb uszkárral. Twisterke vehemens karakter volt már kiskorában is, elég durván játszott az uszkárral, akinek a gazdája udvariasan ajánlotta, hogy menjünk el a suliraFekete Zsuzsi Málna kutyájával legendás párbajaik voltak és bizony hamar a nagytestűek csoportjába kerültünk, ahol vizslákkal kezdődött a méretezés. Amikor mentünk a következő foglalkozásra, az oktatók már tudták a nevét: akkor azt hittem, mert olyan cuki volt – hát azóta tudom, hogy nem feltétlenül emiatt emlékeznek könnyen egy kutyára az oktatók (nevet).

Miként indult az oktatói karriered?

Twisterkével kijártuk az alap- és középfokú tanfolyamokat, majd rögtön azon a nyáron volt KIKVEZ I is (az oktatóképzés első lépcsőfoka), amire  lelkesen elmentem. A párom kiköltözött Londonba, ahova én csak fél év után követtem, így elég sok szabadidőm lett és sok foglalkozást tudtam megfigyelni. Angliában került hozzánk Sprite kutya, vele jártunk kinn oviba és klikkeres sulira is: elmondhatjuk, hogy nemzetközi kitekintésem lett kutyaoktatás terén! Amikor hazajöttem, ismét a Népszigeti Kutyasulira vezetett az utam és nagyon hamar segítő lettem, fokozatosan kijárva az oktatói szamárlétrát egészen a középfokú csoportvezetőségig.

Egy másik beszélgetésünkben mesélsz arról, hogy Sprite-nál miként diagnosztizáltátok az epilepsziát. Milyen életmódprogramokat szerettek csinálni a kutyusokkal, mit enged meg Sprite állapota?

Sprite-nál 4 éves korában diagnosztizálták az epilepsziát egy 6 órás orvosi megfigyelést követően, de a gyógyszeres kezelés csak átmeneti sikert hozott. 2021 tavaszán a műtét mellett döntöttünk, ami sikeres volt és Sprite fokozatosan ismét aktívabb tud lenni. 

Az az igazi foglalkozás, amikor együtt dolgozunk a kutyával! – interjú Kolompár Tímeával

Kolompár Tímea oktatót (és Charlie kutyát) a Népszigeti Kutyasulin nem csak az agility rajongók ismerik, de ezúttal a sport szépségeiről és elért eredményeikről beszélgettünk.

Kedves Timi, hogyan találtatok egymásra az agilityvel?

13 éve kezdtem el a Kutyasulit: egy klasszikus alapfok + középfok kombinációval alapoztam meg az életünket. Mára már hihetetlennek tűnik, hiszen nem egyszer akár 100-200 fős rendezvényeken parádézik, de eleinte Charlie kutya rettegett a többi kutyától. Ilyen problémám soha nem volt korábban egyetlen kutyámmal sem, ezért minden kiváló agility eredményünk ellenére az én szememben ez a  legnagyobb teljesítmény, amit elérhettünk. Visszatérve a kérdésre: a középfokú tanfolyamunk után csatlakoztunk a Kutyasuli klubéletéhez, kipróbáltuk a nyomkövetést és az ÖKT edzéseket is.

Kolompár Tímea

Én Charlie-ra bíztam a választást, figyeltem mit élvez legjobban és hát, amikor két éves korában kipróbáltuk először az agility-t egyértelmű volt, hogy ez a kutya a “hopszi” rajongók táborába tartozik.

Oktatóink beszélnek az Ösztönkontroll tréning fontosságáról

Minden kézbentartott városi kutyának jó, ha ösztönenergiáit gazdájának vezetésével közös akciókban tudja megélni. Ebben segítenek a Tükör Módszer életmód sportjai. Az Ösztönkontroll tréning a Tükör Módszer speciális őrző-védő foglalkozása, ahol a gazda kontrollja mellett magas ösztönhőmérsékleten dolgozhatnak a kutyák. A foglalkozások bemutatását több részben ismerhetitek meg, fogadjátok szeretettel az első epizódot.

szenior kutya

Idősebb korban is érdemes elkezdeni a kutyaiskolát

Anikó és Csutak története a Tükör Módszer háttércsapatában már jól ismert: egyik kedves kollégánk családjáról van szó. Élményeikről, az időskor relativitásáról és a kutyáslétről beszélgettünk.

Kedves Anikó, kezdjük az elején: miért pont Csutakkal és miért pont most kezdtétek el a Kutyasulit?

Kertes házban lakunk már a kezdetek óta, mindig is voltak kutyáink, akik nagyon sokáig velünk voltak családtagként és hálásak vagyunk a társaságukért. Ritkán vagy rendszertelenül vittük sétálni a kutyáinkat, a kert adta lehetőséget elégnek éreztük.

A fordulat akkor jött, amikor az unokámat egy kölyökkutyával leptük meg, akkor már Vackor kutyánk öreg volt. De ez a kutya nem akármilyen kutya, hanem egy szürke kis puli lett, Csutak.

Tudatlanok voltunk a választásnál és nem jártunk kellően utána, hogy milyen is az élet valójában egy pulival. (nevet) Most már tudjuk. A csaholás, az állandó készenlét a mindennapjaink része lett és már nem volt elég, ha az udvaron labdázással, vagy az unokámmal való közös játékban lefárasztottuk, neki több kellett.

Kutyanyelv, Ebtestbeszéd – avagy honnan tudhatjuk, hogy milyen érzelmeket fejez ki kedvencünk?

Vau vau vau! Ha már ugat a kutya, akkor harap is? Vagy csak örül? Egyáltalán honnan lehet tudni, hogy milyen érzelmeket fejez ki éppen kedvencünk? A Kutyanyelv, Ebtestbeszéd című könyv, segít megérteni legjobb barátainkat.

Tükör Módszer alapvetése, hogy a gazdi és kutyája tükrözik egymást viselkedésükben és viszonyuk kiegyensúlyozottsága kulcs a harmonikus mindennapi együttéléshez. Ennek egyik fontos feltétele, hogy a gazdi értse, miről “beszél” kutyája. Kedvenceink sajnos még nem tudnak emberi nyelven megszólalni: mégis hogyan tudja megérteni mit mond a négylábú?

Tanuljunk kutyául

A Kutyasulin már kutyaovi foglalkozásokon is kérjük a gazdikat, figyeljék a kölykök mozgását, játékát, miről árulkodik a testük. Elsőre meglepő lehet, de mire egy kutya hangot ad (legyen az morgás, vinnyogás vagy vakkantás), addigra a testével már számos módon tudtunkra adta, hogy éppen “mire gondol”.

Ezeket a jeleket eleinte nem is olyan könnyű értelmezni, sőt akár észrevenni, ezért kap hangsúlyt, hogy a tanfolyamok során egyre jobban megismerjük a saját kutyánk viselkedését és elkezdjük más, akár ismeretlen kutyák jeleit is felismerni. Rendszeres kutyakommunikációs előadásaink során tovább tudják mélyíteni a gazdák tudásukat, de a pályán kívül is sokat tehetünk azért, hogy megtanuljunk kutyául.

Tavaszköszöntő kutyás “nagygenerál”

A tavaszi jó idő a legtöbb gazdi lelkét megmelengeti: a séták már nem csak sötétedéskor zajlanak, kutyusaink lépte boldogabbnak, az ember lelke szabadabbnak érződik. Sajnos az enyhülés nem csak vidám pillanatokat nyújt, számos szezonális betegségre és egészségügyi tennivalóra kell a gondos gazdinak figyelni.


Tükör Módszer Magyarország© Magazin, 2022. tavasz
Kiadó | Tükör Módszer Magyarország Kft.
Kapcsolat | e-mail: [email protected]