Nyomtatás

Kedves Gazdik!

A Kutyasuli sokunk számára a béke szigetét jelenti: azt a helyet, ahova hétről-hétre lejárunk kikapcsolódni, minőségi időt tölteni a kutyáinkkal. A hétköznapok kihívásait igazi flow élménnyekkel lehet kipihenni, s ha a kutyáinkra koncentrálunk, mi ezt éljük meg.

A Tükör Módszer Bemutatócsoport vezetőjével, Regős Krisztával erről a szenvedélyről beszélgettünk, ami miatt vállalta az adminisztratív munkát.

Ezért vágtunk bele játék sorozatunkba is: mi lehet jobb móka annál, mint, hogy egy fárasztó nap után játszunk kedves négylábú családtagunkkal?

Várunk titeket minden budapesti Kutyasulin szeretettel ősszel is!

A tartalomból:

  • Zéró kutya és Zsófi története
  • A kutyák és fogaik – fogápolás I.
  • Interjú Regős Krisztával a Bemutatócsoport vezetőjével
  • Gaston története – 1. rész
  • Bemutatócsoport videó
  • Így (ne) játssz kutyáddal!

kutyasuli.hu blogjában és Facebook, valamint Instagram oldalainkon és YouTube csatornánkon folyamatosan jelentkezünk újdonságokkal, érdkességekkel: ne feledjétek el követni ezeket a felületeket és feliratkozni hírlevelünkre is.

További olvasnivalót itt is találtok még! 🙂

Zéró kutya és Zsófi története

Zéró kutya neve senkit ne tévesszen meg: ez a kutya nem egy nagy nulla, sőt! Puzder Zsófiával, gazdijával, a Népszigeti Kutyasuli alapfokú tanfolyamát a Tükör Módszer Mentettek Ösztöndíj alap támogatásával végezték el, olvassátok szeretettel kalandjaikat!

Mi volt az alapfokú tanfolyamon a legnagyobb tapasztalás, tanulság számotokra?

Nem összehasonlítható, ha egy tanfolyam során elengedhetjük a kutyákat és nincsenek végig pórázon: minőségi ugrás a behívhatóságban, hiszen folyamatosan gyakoroljuk. Ez egy nagy élmény volt, elképesztően más a korábbi kutyaiskolás élményeimhez képest. Ráadásul rengeteg módszert kapunk ugyanarra a helyezetre: sok kutyusnál láttam, hogy az oktatók a gazdikkal végigvették a lehetőségeket, miként lehet az adott feladatnál, problémánál sikert elérni. Mindenkire figyelmet fordítottak a csoportban, ha kellett, külön-külön is megvizsgálták a helyzeteket, ami sokat adott az élményhez.

A pozitívumokon túl, mi volt a legnagyobb kihívás számotokra?

A tanfolyamon nem volt kifejezett kihívás, de a vizsgán volt egy nehéz helyzet, mert próbára tett minket egy hosszabbra nyúlt helybenmaradás. Zéró alaptermészetével szerettem volna inkább megismerkedni, mert ő nehezen oldható, nagyon meg tud rettenni egy-egy rászólásnál. Ezen mindenképpen szeretnénk dolgozni a középfokú tanfolyamon.

A kutyák és fogaik – fogápolás I.

Már gyerekként mindenki megtanulja, hogy naponta kétszer mosson fogat és rendszeresen keresse fel fogorvosát. Azt viszont kevesen tudják, hogy kedvenceinknek is fontos, hogy a rutin része legyen a fogápolás. Kérjük hát, hogy ne csak a jutira nyissa nagyra a száját!

A problémák döntő többsége a fogkőlerakódás abból fakad: épp úgy, mint az embereknél. Az étkezések után baktériumok kezdenek el szaporodni a kutyák szájüregében, melyek a nyállal és ételmaradékkal keveredve lerakódást képeznek a fog felszínén. Ez, ha nem kezelik időben, ínygyulladáshoz, rosszabb esetben ínysorvadáshoz és a fogak elvesztéséhez vezethet.

Az első intő jel az, ha kiskutyánk lehelletétől a szavunk is eláll. A rossz szájszag számos betegség előfutára lehet, de leggyakrabban a szájüreg higiénés állapotát mutatja -gondoljunk csak bele, hogy velünk mi történne, ha néhány napig nem mosnánk fogat! Ha ez a tünet fennáll, mindenképpen érdemes soron kívül felkeresni állatorvosunkat, hogy belekukkantson ebünk szájába.

kutya fogápolás

Nyissa nagyra kérem: fogakat mosunk! –  fogápolás II.

A prevenció egyik legfontosabb része a rendszeres fogmosás, főleg ha fogkőre hajlamos kutyánk. Na, de hogyan is néz ki ez a gyakorlatban?

Interjú Regős Krisztával a Bemutatócsoport vezetőjével

A Tükör Módszer Bemutatócsoport, azaz a BCS szíve-lelke és hatómotorja Regős Kriszta. Elmesélte, mit élvez legjobban ebben a különleges életmódprogramban és beavatott minket néhány kulisszatitokba is.

Kedves Kriszta, kezdjük az elején: miként kerültél a Kutyasulira?

Az én első igazi bemutatós kutyám Berci, akivel még egy hagyományos iskolában kezdtem el kutyázni. Szerencsére nagy kényszereket már ott sem alkalmaztak, de végig pórázon voltak a kutyák és a hangsúly a kutyák engedelmes gyakorlatain volt, a gazdákkal nem is törődtek, szóval nem a Tükör Módszer szellemiségben indult az én kutyás pályafutásom. Bevallom, eleinte kicsit szkeptikus voltam a Tükör Módszerrel kapcsolatban, de az idő a Kutyasulit igazolta. Noha az elmúlt években nagyon sokat fejlődöttt a Kutyasuli módszere, nekünk már akkor is sokat segített: nagy utat jártunk be onnan, hogy Berci kutyám visszafordult és bevédte az ételét, immáron pedig 12 éve a Bemutatócsoport lassan “veterán” lelke. Ezt a Tükör Módszernek köszönhetjük!

A Tükör Módszer támogatója az iCentre Apple Premium Viszonteladó

Gaston története – 1. rész

Egyszer volt, hol nem volt…, volt egyszer egy kiskutya, akit kidobtak Borsod megyében. Sajnos klasszikus történet ez a magyar kutyamentéssel foglalkozó szervezetek számára, az ellenben már váratlan fordulat, hogy főhősünk a Tükör Módszer Kölyökkutya-programában mentorként önkénteskedő Németh Lilla szárnyai alá került egy különleges projekt keretében.
Ismerjétek meg Gastont, akinek kalandjait az iCentre Apple Prémium Viszonteladó csapatának  támogatásával adjuk hírül!

Gaston, kit eredetileg Kebab néven emlegettek, a FEMA egyesülettől került a Tükör Módszer csapatához. Hat hetes korában, Krokett nevű testvérével érkezett a menhelyre, hogy egy standard féreghajtási és oltási sorozaton átesve a gazdisodásra váró kutyusok táborába lépjen.

A rögös kezdetet már kegyesebb folytatás követte és ez nagyon játékos, élénk, érdeklődő kiskutyus viszonylag könnyedén vette az akadályokat a többi mentvény társaságában.

Tükör Módszer Bemutatócsoport

A családi kutyázás csúcsa, extrém magas ingerkörnyezetben a gazdára fókuszáló kutyák mutatják be a csodát. Csoportmunka, rendszeres edzések, fellépések, testben és agyban kihívásokkal lemozgatott kutyák. A tanításnak csak a fantáziád szab határt. Ha van középfokú vizsgád vagy végeztél KölyökPro tanfolyamot, ezt az életmódot Te is kipróbálhatod.

Így (ne) játssz kutyáddal!

Játék sorozatunk korábbi részeiben szó esett a megfelelő kutyajáték jellemzőiről, de arról még nem beszéltünk, hogy miként játsszunk kutyánkkal. Erről beszélünk most! 

Elsőre talán elgondolkodik az ember, hogy ugyan mi lehet bonyolult abban, hogy a kutyánkkal játszunk, hiszen játszani mindenki tud. Pedig van néhány alap játékszabály, aminek a bevezetésel és betartásával mindenki jól jár: kutya és gazdi egyaránt.

Ki tud ellenállni a könyörgő kutyatekintetnek, ha a gazdi lábához hirtelen egy labda gurul? Mégis, a jó játék egyik alappillére, hogy a gazdi kezdeményezze a játékot, és ha kell, intse türelemre a játékos kedvű blökit, mielőtt elkezdődik a móka. 

kutyajáték


Tükör Módszer Magyarország© Magazin, 2022. ősz
Kiadó | Tükör Módszer Magyarország Kft.
Kapcsolat | e-mail: [email protected]