Nyomtatás

Kedves Gazdik!

Becsengettek a Kutyasulin is, dübörögnek a tanfolyamok és az életmódfoglalkozások! A pályán kívül pedig szeretettel küldjük nektek legfrissebb és legnépszerűbb cikkeinket.
Tudtátok, hogy Vavra Bence is Tükrös gazdi? És, hogy mi a megoldás, ha egy kutya szökésre hajlamos?

Ha a kutyás élet kellékeit megbízható helyről szeretnétek beszerezni, vár titeket a Vakkantó webáruház, a közös őszi pillanatok megörökítésére pedig a Hajógyári Kutyasulin nyújtunk lehetőséget egy igazi Tükrös kutyafotózási alkalom keretében.

Várunk titeket személyesen a Tükör Módszer Kutyasulikon és az online térben Facebook, Instagram és Youtube csatornáinkon.

Kutyázzunk együtt!

A Tükör Módszer csapata

Vavra Bence és Zsömi

Vavra Bence neve ismerősen cseng a magyar zeneipar berkeiből, de mi most kivételesen nem annyira rá voltunk kíváncsiak, hanem inkább Zsömire, a kutyájára – így jár az a gazda, aki a Tükör Módszert választja!

A gazdákkal beszélgetve sokszor kívánom, bárcsak a kutyákkal is készíthetnénk interjút. Ha te tudnál emberi nyelven beszélni Zsömivel, mit kérdeznél tőle?

Általában értem a mozdulatait, a reakcióit, de előfordul, hogy nem tudom, hogy mit szeretne, hiába áll előttem és néz rám az okos szemeivel. Ilyenkor jó lenne rákérdezni, hogy mire gondol. És azért érdekelt volna az is, hogy mi járt az agyában, amikor jó étvággyal szétrágott egy kartonpapírt (nevet).

Hogyan érkezett Zsömi melléd?

Nagyon pici koromban volt egy kutyánk, de utána anyukámmal és hugommal Debrecenbe költöztünk, és sajnos ott nem volt lehetőségünk kutyát tartani. Felnőttként már nagyon régóta szerettem volna kutyát, aztán tavaly decemberben jött el az ideje annak, hogy tényleg teljes mellszélességgel beleálljak egy ilyen döntésbe. Mindenképpen szerettem volna elegendő mennyiségű időt és energiát szánni a kutyámra, még akkor is, ha most is vannak logisztikailag nehezebb napok.

Szeptember 16-án őszi hangulatú fotózásra hívunk téged Máté Krisztiánnal, a Kölyökkutya Program oktatójával, aki a Pannon Fotós Egyesület tagja.

Cseresznyés Balázs és Chilli

Cseresznyés Balázs és Chilli, a sheltie már évek óta kitartással “koptatja az iskolapadot” a Népszigeti Kutyasulin. Fokozatosan, egymásról egyre többet tanulva készültek fel az ügyességi ágazat vizsgáira, mígnem egyszer csak a 9-es fokozatért indultak a pályára. Erről az élményről és még sok másról beszélgettünk. 

Miként került Chilli a családotokba?

Nem ő a családunk első kutyája, de ő az első, akivel kutyasuliba járunk. A  feleségemnek volt egy csau-csau kutyája, aki már idős volt a közös életünk kezdetén. A gyermekvállalást követően rájöttünk, hogy még mindig gazdi szemmel nézzük a világot: baráti körünkben is vállaljuk, hogy a kutyás lét egy függőségi állapot. Szerintem akinek volt már kutyája, lehet, hogy átmenetileg kutya nélkül él, de lélekben gazda marad: akármerre megy ez az embertípus, a kutyákra terelődik a figyelme. Mi is ilyenek vagyunk, kutyákon mindig megakad a szemünk, bármerre járunk.

Én klasszikus vidéki családi kutyatartási háttérből érkezek, így a kutya helye elsősorban a kertben volt. A gyerekkori emlékek és tudás megmaradt, jó alapokat teremtettek a mindennapok kutyás mozzanataihoz, akár a saját kutyáról, akár “vendég” kutyáról legyen szó.

A négylábú családtaghoz a felelős időzítés első lépéseként, mi akkor vállaltunk újra kutyát, amikor már a gyermekünk elég nagy volt ahhoz, hogy értékelje és értse a kutya jelenlétét. Ezt lehet másképp is csinálni, de nekünk ez tűnt a megfelelő útnak.

Rólunk mondták, azaz verselték!

Rékát, Apolló kutya gazdáját bizony megihlette a Tükör Módszeres Kölyök Programon eltöltött 10 hét. Élményeit egy versben foglalta össze számunkra a tanfolyam végén, melyből rögtön idézünk is:

“Az az egy biztos, ha ezen részt nem veszünk, a parkban sétálva főhetne a fejünk.”

Hogyan lehet a szökős kutyákat segíteni abban, hogy jobban kötődjenek?

szökés

Korom Gábor, a Tükör Módszer szakmai vezetője hangsúlyozza: a kutya első számú szükséglete az életfenntartó funkciók után a szociális közeg, az interakció a környezete szereplőivel. Ideális esetben a kutya a gazdája mellett érzi jól magát és a nap eseményei is a gazdához kötődnek. Ez történhet közvetlenül (például játék, tanulás, együttlét, közös séta akciókkal, mely terjedhet keresési játékoktól a feladatokig és életmódprogramokig, mint a méltán népszerű agility vagy kutyás futás) vagy közvetve, például, amikor a gazda viszi ki kutyák közé szociális életet élni a fajtársakkal, felügyelt futtatót látogatnak stb.

Ha a gazdi-kutya kapcsolat rendben van és jut idő a közös programokra, akkor radikálisan lehet csökkenteni a szökés veszélyét. Sajnos azonban ha egy kutya már rákapott arra, hogy saját programot csináljon és lelépjen otthonról, akkor egy olyan viselkedés rögzül, mely ráadásul önmegerősítő, mert a magányos túrák általában a kutya szempontjából kellemes élményeket adnak, így a szökés, mint nem kívánatos viselkedés előfordulásának valószínűsége erősödik.