KUTYAOKTATÁS TÜKÖR MÓDSZERREL

Mint midőn ha a saját arcunkat akarjuk megnézni, tükörbe tekintünk, hogy lássuk, ugyanúgy, midőn megismerni kívánjuk önmagunkat, a barátunkra tekintve ismerjük meg.

(Arisztotelész)

A kutya viselkedésével tükörként megmutatja, milyen gazdák is vagyunk, és miben kell még fejlődnünk. Ezeket a visszatükröződéseket kell megtanulnunk felismerni.

A természetben élő embernek, a pásztornak, vagy az indiánnak nem kellett bajlódnia a kutyájával. Nehéz elképzelni, hogy Winnetou kergeti a kutyáját a Mohás szikla körül, vagy az öreg Bandi bácsi ordítozik a terelőkutyájával, mert az nem jön vissza. Vajon hogy lehetséges ez, és miben vagyunk mások mi városi kutyatartók? És hogyan segít Neked a Tükör Módszer, miben rejlik különlegessége?

A módszer révén egyszerűvé és átláthatóvá válik ember és a kutya kapcsolata. A kutya tükröt tart elénk, viselkedését a mi viselkedésünk határozza meg; a mi feladatunk, hogy az ő visszajelzéseiben olvassunk, és változtassunk, ha szükséges.

A hármas tagolású Tükör Módszer a viszony-rendezés, a tanítás és az életmód területét is átfogja, azaz a kutya és gazdák közös életének minden aspektusát segíti.

Tanítás klikkerrel

A kutya-gazda viszonyrendezés

Életmód programok

Gazdák és a Tükör Módszer

A jó gazda tudatos, következetes, és betartja a fokozatosság elvét.

A Tükör Módszerrel a gazdát is tanítjuk, hiszen elsősorban rajta múlik, hogy mit hoz ki kutyájából.

A rendszer kulcsa az a tudatossági szint, ahogy a gazda kutyájához és kettőjük kapcsolatához viszonyul. A felmerülő kérdésekre a válaszok egy részét mi oktatók adjuk meg, a többi válasz megtalálásában pedig csak segítjük a gazdát, és ez az ő feladatává válik.

Szemben más oktatási módszerekkel, a Tükör Módszer™ komplexebb; a kutyával való együttélés minden részére kiterjed, kölyökkutya nevelésétől, a tanításon keresztül a közös életmódig.

A módszer elutasítja a szöges nyakörv és egyéb kényszerítő eszközök használatát, a kutyával szembeni erőszakos, embertelen bánásmódot.

Kinek ajánljuk a Tükör Módszert?

Minden kutyáját szerető és magát felelős állattartónak valló gazdának, aki

számára fontos, hogy kutyája kiegyensúlyozott, egészséges, szófogadó legyen
szeretné megérteni kutyája viselkedését, igényeit, hogy mit miért csinál
szeretné kutyáját más kutyák között is elengedni aggodalom nélkül, hogy kedvére játszhasson
nem a kutyát okolja a problémákért, hanem elfogadja, hogy a kutya viselkedése a gazdin múlik
nem szeretné kedvencét kényszerrel (pórázon rángatva, fenekét lenyomva) tanítani
az alapvető feladatoknál többet tanítana a kutyájának, úgy, hogy közben mindketten jól érezzék magukat
szeret kutyájával tartalmas programokon részt venni

Vélemények a Tükör Módszerről:

Kutya problémás viselkedésének megoldása
a Tükör Módszerrel

Első kérdés, hogy a kutya érti-e a hívó vezényszót, tudja-e, hogy mit jelent, mit kell ilyenkor csinálnia (=tanítás)? Ha igen, akkor a gond ott van, hogy nem jól van felállítva a rangsor, nincs kellő tekintélyünk és nem tudjuk jól lereagálni a kutya engedetlenségét, tiszteletlenségét (=ösztönkezelés). Azt is figyelembe kell vegyük, hogy ha a kutya általánosságban nincs kellőképpen foglalkoztatva, elfárasztva és kevés az esemény az életében, akkor egy esetleges elszökésénél a szabadság minden percét ki fogja használni, és esze ágában sem lesz visszamenni (=életmód).
Vajon miért teszi? Örül nekünk, mert egész nap unatkozott, figyelmet akar magának kicsikarni. Hogy tudjuk róla lenevelni? Ha kellő tekintélyünk van és a megfelelő technikával ki tudjuk fejezni nemtetszésünket, akkor tiszteletben fogja tartani óhajunkat (=ösztönkezelés). Megtaníthatjuk neki, hogy ha leül, akkor foglalkozunk vele, viszont ha ugrál, akkor tudomást sem veszünk róla (=tanítás). Persze fontos a következetesség, mert ha időnként örülünk neki ilyenkor, vagy birkózunk vele, akkor ne számítsunk eredményre, csak egy összezavart kutyára. És ha a kutyát nem vihetjük el a munkahelyünkre, szakítsunk elég időt a sétára, játékra, életmód programokra, hagyjunk neki otthon egy csontot, így levezetheti energiáit (=életmód).
Az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy ez a kutya egyéniségének a része, pedig nem így van. Normális esetben a kutya nem hozhatja meg azt a döntést, hogy a csapat kit támad meg és kit nem, ez a vezető szerepkörébe tartozó kérdés. Erre mondják, hogy a nyúl viszi a vadászpuskát. Bár az agresszió oka lehet dominancia és félelem is, a megoldás mindenképpen a rangsor helyes felállításában rejlik (=ösztönkezelés). Ha a kutyát kölyökkorában nem engedtük más kutyákkal játszani, kommunikálni, akkor nem is várhatjuk el, hogy problémamentesen viselkedjen fajtársaival (=viszonyrendezés).
Mi oka van erre? Lehet, nem is tudja, hogy rossz dolgot csinál. Ezt ki kell tudjuk fejezni úgy, hogy ő is megértse. Egyes kutyák stresszelnek egyedül, ami sokszor szintén rangsor problémára vezethető vissza, mert a kutya akar gondoskodni rólunk, és ha egyedül bezárjuk, ezt nem tudja megtenni (=ösztönkezelés). Lehet, hogy nő a foga és muszáj rágnia valamit. Hagyjunk neki otthon olyan játékot, csontot, amit kedvére rágcsálhat, és tanítsuk meg neki, hogy ez az övé, ezen csámcsoghat (=tanítás). És persze a legvalószínűbb, hogy egyszerűen túl sok az energiája, és így próbálja meg leadni. Sétáljunk, játsszunk többet a kutyával, fárasszuk le jobban, hagyjuk, hadd élje ki ösztöneit (=életmód).

Tükör Módszer sikertörténetek

Lulu kutya így tanul(t) velünk!
Gyakran kapunk pozitív és szívetmelengető visszajelzéseket a Kutyasuli háza táján, de olyan …
Nagy Viktor és Lola története
Nagy Viktor, Móni és Lola története a Népszigeti Kutyasulin kezdődött, de még …
Anita és Shake története
Anita több energiát, pénzt és kitartást szánt egyetlen kutyára, mint a legtöbb …
Zsu, Áron, Loki és Momo sikertörténete
Loki kutya esetében a véletlenek legszerencsésebb egybeesését láthatjuk: mi az esélye annak, …
Zéró kutya és Zsófi története
Zéró és Zsófia a Népszigeti Kutyasuli alapfokú tanfolyamát a Tükör Módszer Mentettek …
Sikertörténet – azaz Nadi, a Tükör Módszer Mentettek ösztöndíjasa
Nadi kutya már visszatérő nebulója a Népszigeti Kutyasulinak és a középfokú tanfolyamot, …
A fizikum és a lelkesedés megvan, boldogok, amikor dolgozunk – Alopex és Dobi története
Székely Mariann és Csaba Alopex és Dobi kutyákkal tanulnak a Népszigeti Kutyasulin. …
Mentett kutyus kihívásokkal – Szesze története
Szesze, a mentett kutyus gazdijaival, Kocsis Magdolnával és Balogh Lászlóval beszélgettünk terápiás …
Nyüzsi, aki a gazdái helyett is hall mindent
Minden kutya különleges és a Tükör Módszeres Kutyasulik oktatói igyekeznek az összes …