Nyomtatás

Kedves Gazdik!

A Kutyasuli pályákon mindig különleges időszak a tavasz: elkezd zöldbe borulni a természet körülöttünk, az esti foglalkozásokon sem kell olyan hamar lámpát gyújtani és a kutyákat tapinthatóan átjárja az életöröm. Ennek az örömnek a jegyében ajánljuk szeretettel a kutyasuli.hu legnépszerűbb tartalmait az elmúlt hetekből!

Várunk titeket személyesen a Tükör Módszer Kutyasulikon, a Belvárosi Kutyafesztiválon május 13-án és az online térben Facebook, Instagram és Youtube csatornáinkon.

A Tükör Módszer csapata

Zsömi és Orsi élménye a Kölyökkutya-tanfolyamon

Orsi és Zsömi igazi lelki hullámvasúton utaztak az elmúlt egy évben: egy előző kedvenc elvesztését követően érkezett második “nekifutásra” Zsömi, akiről bizony hamar kiderült, hogy a kedves pofi egy néha igazán rosszcsont kutyát takar. Orsi nem adta fel és erről az élményről, a kutyák iránt vállalt emberi felelősségről beszélgetett velünk!
Hogyan került hozzátok Zsömi?

Az egész családunkat megviselte az előző családi kedvenc elvesztése, de legjobban a gyermekünket érintette rosszul. Ő nem ismert olyan életet, amiben nincs vele a négylábú családtag és a lelki terhet csak növelte, hogy még Zsömi érkezése előtt volt egy “átmeneti” kutyánk. Kresák Ágnes, az Őrmezői Kutyasuli vezetője és a Tükör Módszer viselkedésterápiás oktatója volt segítségünkre, amikor felfigyeltünk arra, hogy ez a kutyus bizony nem reagál jól a férjem jelenlétére. Hiába tudott a fiunkkal és velem “működni”, sajnos kiderült, hogy előélete miatt várhatóan folyamatos, intenzív terápiára van szüksége és nem tud a családunkba illeszkedni – utólag is köszönjük Ági szakszerű segítségét. Fájó szívvel bár, de elengedtük őt és hosszas keresgélés, mérlegelés után Zsömit fogadtuk a családunkba. Hosszú mérlegelés után hoztuk meg ezeket a döntéseket, mert nálunk tényleg családtag egy kutya: nem vesszük félvállról a felelősséget, ami vele jár!

Ez után már egyértelmű volt, hogy kutyaiskolába fogtok járni az új jövevénnyel?

Eleinte a Népszigeti Kutyasuli ovijába kezdtünk el járni, de pár alkalom után úgy éreztük, hogy ez nekünk kevés és elkezdtük keresni, hogy milyen tanfolyamokra járhatunk Zsömivel. Egy héten belül már a Hajógyári Kutyasulin találtuk magunkat a Kölyökkutya-tanfolyamon, ahol bebizonyosodott, amit Korom Gábor többször mondott: itt a gazdik tanultak elsősorban.

Hogyan sétáljunk kölyökkutyánkkal? Íme néhány tipp!

Nyakörv-póráz a boldog kölyökkutyára, a madarak csicsorognak, uzsgyi gyorsan, hívogat a természet – minden gazdi álma, hogy önfeledten sétáljon kedvencével. Bárhol, bármikor. A valóság sajnos általában nem ilyen magától értetődő, de tippjeink segítenek, hogy kellemes és biztonságos legyen már a kezdetektől a napi kutyás rutin!

Az első lépés, hogyan kerüljön kutyánkra nyakörv és póráz: ez néha elméletben könnyebben hangzik, mint a valóságban. Vannak ebek, akiknek meg se kottyan, hogy hirtelen a nyakukba kerül valami, de bizony sokan reagálnak érzékenyen. Engedjük a kölyöknek, hogy fokozatosan, tét nélkül szokja meg a nyakörv viselését, séta közben pedig soha ne engedjük neki, hogy játsszon a pórázzal, rángassa/rágcsálja, hiszen ez komoly balesetveszélyt jelent. 

Mielőtt nekivágunk a sétának, gondoljuk át a választott útvonalat kutyaszemmel is: akár kölyök, akár mentett felnőtt eb a társunk, a városi lét számos olyan ingerrel tűzdelt, amire négylábú kedvencünk megszeppenéssel, rosszabb esetben pánikkal reagálhat.

Eleinte igyekezzünk csendes utcákat keresni, nem a legfrekventáltabb időszakokban menni a parkokba és kutyafuttatókba: így fokozatosan szokhatja meg kutyánk a számára ismeretlen környezetet.

Ami nekünk, embereknek, magától értetődő, egy kutyának félelmetes is lehet: köztudott, hogy jaj annak a kiskutyának, aki felé elindul egy kuka, hogy a zörgő-börgő kukásautóról és egyéb pöfögő, szirénázó monstrumokról ne is beszéljünk: álljunk meg ha egy ilyen zajos rém közelít, guggoljunk a kutya mellé és figyeljük, miként reagál. 

Hogyan lehet a szökős kutyákat segíteni abban, hogy jobban kötődjenek az otthonukhoz?

Ti kérdeztétek, mi válaszolunk:
A szökős kutyákat, hogyan lehet segíteni abban, hogy jobban kötődjenek az otthonukhoz?
szökés

Korom Gábor, a Tükör Módszer szakmai vezetője hangsúlyozza: a kutya első számú szükséglete az életfenntartó funkciók után a szociális közeg, az interakció a környezete szereplőivel. Ideális esetben a kutya a gazdája mellett érzi jól magát és a nap eseményei is a gazdához kötődnek. Ez történhet közvetlenül (például játék, tanulás, együttlét, közös séta akciókkal, mely terjedhet keresési játékoktól a feladatokig és életmódprogramokig, mint a méltán népszerű agility vagy kutyás futás) vagy közvetve, például, amikor a gazda viszi ki kutyák közé szociális életet élni a fajtársakkal, felügyelt futtatót látogatnak stb.

Ha a gazdi-kutya kapcsolat rendben van és jut idő a közös programokra, akkor radikálisan lehet csökkenteni a szökés veszélyét. Sajnos azonban ha egy kutya már rákapott arra, hogy saját programot csináljon és lelépjen otthonról, akkor egy olyan viselkedés rögzül, mely ráadásul önmegerősítő, mert a magányos túrák általában a kutya szempontjából kellemes élményeket adnak, így a szökés, mint nem kívánatos viselkedés előfordulásának valószínűsége erősödik.

K, mint kullancs…, k, mint kórságok

Hamarosan itt a tavasz, de mi már télen is a kullancsok által terjesztett betegségről írtunk: nem hiába, hiszen ezek a kis vérszívók emberre-kutyára (sőt macskára és gyakorlatilag minden melegvérű lényre) veszélyesek lehetnek. Kutyáink esetén kiemelt figyelmet érdemel a babéziózis, de sajnos nem áll meg itt a sor. Nézzük, milyen további fertőzésekkel lephetnek meg minket a kullancsok, és mely tünetek esetén forduljunk állatorvoshoz!

Embereknél és lovaknál egyaránt sokszor említjük a Lyme-kórt, de szerencsére ez a betegség nem vándorol gazdi és kutyus között. A kullancsoknak legalább 36-48 órán át a kutyák bőrére kell tapadniuk, hogy átadják a fertőzést: ezért is fontos, hogy alaposan átnézzük kedvencünket egy-egy kirándulás után, ha kullancsok által sűrűn lakott területeken járunk vagy sokat tartózkodunk a kertben.

Lyme-kór tipikus tünetei a bágyadtság, duzzadt nyirokcsomók és izületek, melyek következtében bicegve, nehezebben jár a kutya. Fontos, hogy az emberrel ellentétben, kutyáknál nem jelentkezik a tipikus kiütés, ne is keressük kutyánk bőrén!

A kevésbé ismert vérzéses kullancsláz, azaz ehrlichiosis az egész világon jelen van, és nem meglepő módon lázzal jár. Ha fertőzött kullancs csípte kutyánkat, kb. 1-3 héten belül jelentkezhetnek a tünetek: étvágytalanság és véralvadási zavarok lépnek fel, utóbbi miatt gyakran orrvérzés jelentkezik.

18+ Tüzelési kisokos 1. rész

Akinek szuka kutyája van, és (még) nem ivartalanították, szembesül a tüzelés kérdésével. Akinek kan kutyája van, és (még) nem ivartalanították szintén szembesül a tüzelés kérdésével – legkésőbb akkor, amikor vágyakozó vinnyogással, esetleg vehemenciával érdeklődését fejezi ki a tüzelő szukák iránt. Következzék tüzelési kisokosunk első része, állatorvosi szakértőnkkel Dr. Kassay Viktóriával!

Először is tisztázzuk mit is értünk a tüzelés alatt: ilyenkor a szuka kutya  ivarzási ciklusának termékeny és fogamzóképes szakaszában van. Az, hogy ez milyen gyakran és mikor fordul elő először már kutyafüggő.

A szukák átlagosan 6-10 hónapos koruk táján érnek meg az első tüzelésre, de ez fajtától, mérettől is függ. A kisebb testű kutyák már korábban elérik az ivarérettséget, míg a moloszter és óriás fajták hölgyei első születésnapjuk, nem ritkán 18 hónapos koruk után érnek be. 

Dr. Kassay Viktória, a Zöldövezet Állatorvosi Rendelő kisállatgyógyásza hangsúlyozza, hogy az ivarérettség, vagyis az első tüzelés kutya esetében nem jelenti azt, hogy tenyészérett is az állat. 

Mennyi ideig tart a tüzelés?

A tüzelés teljes hossza 2-4 hét (21 nap), azaz a kutya tüzelés ideje átlagosan három hét. Ez az időszak 3 fő szakaszra bontható.