Nyomtatás

magazin tél

Kedves Gazdák!

Nagy szeretettel ajánljuk figyelmedbe az elmúlt hónapok legnépszerűbb cikkeit.

Az ügyességi ágazattal és Fekete Zsuzsanna oktatónkkal épp úgy megismerkedhettek, mint az örökbefogadás első lépéseivel és pár inspiráló kutyás történettel.

Ha még nem találkoztatok volna vele, megjelent kutya egészségügyi kisokosunk, de kifejezetten a téli biztonságról is olvashattok.

A kutyasuli.hu blogjában és Facebook, valamint Instagram oldalainkon és YouTube csatornánkon folyamatosan jelentkezünk újdonságokkal, érdkességekkel: ne feledjétek el követni ezeket a felületeket és feliratkozni hírlevelünkre is.

A magazin címében szereplő mondás jelentése pedig: “Nem szokott elmúlni a tél komolyabb hideg nélkül”.

Jó kutyás olvasást!

A tartalomból:

  • Bemutatjuk oktatóinkat sorozat: Fekete Zsuzsanna
  • Akire büszkék vagyunk: Hazafi Dorka, dog dancing
  • Nyüzsi kutya, aki a gazdái helyett hall
  • Nálunk végeztek: Gusztos Péter
  • Bemutatkozik az ügyességi ágazat
  • Ezt kell tudnod, ha örökbefogadnál
  • Töltsd le te is Kutya egészségügyi kisokos kiadványunkat

Interjú Fekete Zsuzsival

Fekete Zsuzsit valószínűleg mindenki ismeri, aki KIKVEZ-re járt vagy ügyességi ágazatban magasabb szintre készült a Népszigeti Kutyasulin. Vele készült, hamarosan megjelenő videó interjúnk kapcsán beszélgettünk a kezdetekről és saját kutyás élményeiről.

Kedves Zsuzsi, kezdjük az elején: hogyan kerültél a Kutyasulira?

Szerintem tök banális a történet: én vidéken nőttem fel, ahol volt kutyánk klasszikus magyar módra a “mi bent-ő kint” felállásban. Amikor Budapestre költöztem, néhány év elteltével lett kutyám és hát hallgattam is a családomtól, hogy lakásban persze nem lehet kutyát tartani (nevet). Én is elég hamar rájöttem, hogy erre nem vagyok felkészülve,

de egy ismerősön keresztül lekerültem Mogyikával a Népszigeti Kutyasulira és elkezdtem a tanulást, először gazdaként. (…)

Oktatóként legendás középfokú foglalkozásaid mellett, elsősorban az ügyességi ágazat magasabb szintjeire készítesz fel gazdikat. Mi motivál a munkád során ennyi év tapasztalatával a hátad mögött?

Nyíltan vállalom, hogy én alapfokra nem vagyok való. Az ovit nagyon szeretem, de az alapfokú tanfolyam nekem nehéz oktatóként, mert a kutyák már nem kölykök, de a gazdik még nem érkeztek meg hozzájuk. A középfokú csoportok ellenben a problémamegoldásról szólnak, ami nagyon izgalmas számomra. Talán egy történettel tudom ezt legjobban szemléltetni: nem is olyan régen, egy tavaszi csoportomba terápiáról  érkezett egy agresszív kutya. Az ő gazdáját sikerült olyan szinten támogatni, hogy ez a kutya nyáron a horvát tengerparton napozott a strandolók tömegében, teljesen békésen.

A gazda le is írta, hogy álmában nem is gondolta volna, hogy ide el tudna jutni és hát igen, eleinte sokan nem is hiszik el mekkorát lehet fejlődni. (…)

Kutyád még a kölyökkor izgalmas hónapjait  éli?

Akkor újdonsült kutyagazdiként kiváltképp érdemes csatlakoznod a Royal Canin Clubhoz! Hiszen a tagság nyújtotta kölyökprogramunk részeként a tiéd lehet egy ingyenes kölyökkutya útmutató is, melyben a kutyatartás minden titkába beavatunk.

Csatlakozz és ismerd meg a klubtagság további előnyeit a képre kattintva!

Büszkeségeink: Hazafi Dorka dog dancing

dog dancing
Hazafi Dorottya, a Kölyökkutya Program mentora és a Hajógyári Kutyasuli oktatója, Scully kutyával az előző évad online versenyeit követően idén több dog dancing megmérettetésen is indult. Következő fellépésük nem verseny lesz, az Európa dogshow bemutatójára kapott meghívásnak tesznek eleget. Néhány héttel a show előtt beszélgettünk a sportról és arról, miként talált rá.

Hogyan csöppentél a dog dancing világába?

Eleinte agility videókat nézegettem az interneten, így bukkantam rá a legnagyobb európai kutyashowra a Cruftsra. Bevallom elsőre nem is tetszett a dog dancing, viszont a lakhelyemhez közel kevés minőségi kutyás program lehetőség kínálkozik, és Budapestre nem tudtam feljárni heti edzésekre Nógrád megyéből. Scully kutyám szívférgességgel került hozzánk menhelyről, pihennie kellett és kímélni őt a gyógyulási folyamat során. Így aztán mégis visszakanyarodtam a dog dancing sporthoz, amely megfelelő energialevezetésnek tűnt a lábadozó betegnek is. Az csak hab volt a tortán, hogy Scully kutya figyelmét is  könnyebb elkéri, amióta elkezdtük a gyakorlást.

Szerencsére a Kölyökkutya-program oktatóinak nem sokkal ezután volt lehetősége ösztöndíjjal résztvenni az oktatóképzésen is és én örömmel vettem a támogatást.

Mit szeretsz, élvezel legjobban a dog dancing sportban?

Hamar kiderült, hogy gazdaként sokkal élvezetesebb ez a sport, mint azt elsőre hittem, sőt mára már nézőként is más szemmel figyelem az eseményeket. Időközben pedig másik négylábú társammal Podgara kutyával is elkezdtünk gyakorolni, kihasználva a sport sokszínűségét. Egyértelműen más kűrök illenek a kutyusokhoz: habitusuk és fizimiskájuk alapján is. Nagyon élvezetes kidolgozni a számukra megfelelő kűröket. (…)

“Néha sokkal egyszerűbb megoldani néhány kérdést, mint azt hisszük” – Frida vizsla története

Frida kutya nagyon jó helyre került –  legalábbis ha ő tudna erről mesélni, szerintem ezt mondaná. Gusztos Péter, a SUHANJ! Alapítvány vezetője és párja, Bezzegh Kata, aki civilben munkajogász, nemrég brillíroztak Fridával az E1-es vizsgájukon. Erről az élményről, a kutyázásról és természetesen Fridáról és Jónásról, a  két német vizsláról beszélgettünk.

Kezdjük az elején, hogyan került Frida az életetekbe?

Kata: A történet Jónással indul, aki szintén a Futrinka fajtamentéssel jött az életükbe: ő most 6 éves és 2 éves korában került hozzánk. Előtte egy alomtársával együtt egy icipici malacólban töltötte a napjait, csont és bőr volt, amikor befogadtuk. Korábban Péternek az életében egy magyar vizsla volt, bizonyos Károly, aki után nem akart újra vizslát, de a szabály átíródott,  amikor Jónás színre lépett. Aztán pont amikor azon tűnődtünk, hogy jó lenne egy második kutya Jónás mellé, Frida is szembejött a fajtamentés oldalán – hát így jár az, aki figyelemmel kíséri ezeket a kezdeményezéseket. (…)

Nyüzsi, aki a gazdái helyett is hall mindent

Minden kutya különleges és a Tükör Módszeres Kutyasulik oktatói igyekeznek az összes hozzánk érkező gazdát kutyájára szabottan tanítani. Mégis vannak emlékezetesebb történetek: ilyen Nyüzsi kutyáé, aki egy siket család tagjaként vett részt a Népszigeti Kutyasuli tanfolyamán. Jelnyelvi tolmács segítségével beszélgettünk gazdáival a kutyázásról, a Kutyasuliról és élményeikről.

Kedves Nelli és Álmos: Kezdjük az elején, miként került Nyüzsi a családotokba?

Álmos: Anyukám látott egy facebook bejegyzést Nyüzsiről a Jack Russel fajtamentő oldalon, aki három testvérével került gondozásba. Sajnos az egyik kölyök és az anyakutya meghalt, de két fiú és egy lány túlélte a mentést. Én már nagyon régóta vágytam egy Jack Russel terrier kutyusra és jelentkeztünk a várólistára, hátha megkapjuk az egyik kölyköt: Csodák csodájára engem választottak! (…)

Mit vártatok a Népszigeti Kutyasulitól a tanfolyam elején?

Nelli: A Kutyasulira egy halléssérült ismerős ajánlására jutottunk el. Azt javasolta, hogy az alapfokú és a középfokú tanfolyamok elvégzése után menjünk majd el a hangjelző segítőkutya képzésre. A tanfolyamokat sikeresen abszolváltuk, de a járvány és logisztikai nehézségek miatt Nyüzsi segítőkutya kiképzése még várat magára.

Mi volt a legemlékezetesebb tapasztalás, élmény a közös tanulás során?

Álmos: A Kutyasuli oktatói nagyon kedvesek voltak, a tanfolyamon én is nagyon sokat tanultam a kutyákról és nevelésükről. Jó élmény, és örök emlék marad az egész tanfolyam: nagyon jó volt látni, hogy milyen okos kutya Nyüzsi és mennyit fejlődik a Kutyasulin. (…)

Ügyességi bemutató

Milyen ügyes kutyus! Hányszor halljuk az utcán ezt a felkiáltást? Általában a legnagyobb trükkért, a helyben maradásért jár, de persze egy-egy látványos fakerülés vagy kézjel sem marad siker nélkül. Utóbbiak könnyen továbbfejleszthetők az ügyességi ágazatban, mely a K99-es vizsgarendszer különlegessége és a Kutyasuli egyik legnépszerűbb ügyességi életmód foglalkozása. Ismerkedjünk hát meg vele!

Bár sokan azt hiszik, hogy a kutyaiskolában csak engedelmes munka folyik, a Tükör Módszeres órákon ennél nagyobb kihívás (és buli) vár a résztvevőkre. A Kölyökkutya-tanfolyam csoportjaiban az ügyességi egyes szintre készülhetnek, míg a középfokú tanfolyam kutyusai a kettes szintet veszik célba az órák során. Vannak feladatok, amelyekre kifejezetten a Kutyasuli pályáin érdemes és lehet készülni, ilyen az agilityből is ismerős akadálymunka. Alsóbb szinteken a palánk, az ugró és a kúszó akadályokkal barátkoznak meg a kutyák. Bár ezek egyszerűnek tűnhetnek, a végrehajtáshoz sokszor kutyánknak önmagukat is le kell győzni és a felvezető gazdinak ügyesen kell felkészítenie kedvencét, hogy ne térjen le a kívánatos útról. 

Felkészülés

Iskoláinkon rendszeresen indul több alkalmas tanfolyam, ahol kiscsoportban gyakorolhatnak a gazdák, hétről-hétre továbbfejlesztve a tudásukat. Így a sikeres kézbentartási vizsgákon túl, fokozatosan el lehet kezdeni a készülést az ügyességi ágazatban.  Általában egy-egy konkrét vizsga(szint) a cél, de sokan azért az élményért is csatlakoznak, hogy rendszeresen ellátogassanak kutyájukkal a már megszokott heti “kutyasuli adagért”. Az élvezetes foglalkozásokon oktatóink személyre, vagyis kutyára szabott tanácsokkal segítik a gazdikat, akik a közös munka során egyre többet megtudhatnak a négylábú családtagról (no és persze magukról). Hiszen bármely szintről is legyen szó, a feladatok csak részben igényelnek fizikai ügyességet a kutyánktól. (…)

Hogyan fogadj örökbe kutyát?

Hazánkban is érzékelhető volt a járvány alatti örökbefogadási kedv növekedés és a Tükör Módszeres Kutyasulik tanfolyamaira is számos “pandémia” kutyus érkezett. Alapítványi partnereink folyamatosan azon dolgoznak, hogy minél több kutya találjon számára megfelelő, szerető családra, a Tükör Módszer ösztöndíj alap a Mentettek program keretében pedig 2022. januártól további támogatást és kedvezményeket tesz elérhetővé, hogy minél több örökbefogadott kutyát taníthassanak családjaik. 

Tükör Módszer kutya egészségügyi kisokos

Nagy szeretettel készítettük el az első Tükör Módszer kutya egészségügyi kisokost. A szezonális kihívásokon túl a megelőzésről, néhány esetben az alapfokú elsősegély nyújtásról is olvashatsz.

A leírtak nem helyettesítik a szakértői véleményt, kérjük, mindig konzultálj állatorvosoddal is!

Ha le szeretnéd tölteni a kisokost, akkor erről a linkről megteheted.


Tükör Módszer Magyarország© Magazin, 2022. tél
Kiadó | Tükör Módszer Magyarország Kft.
Kapcsolat | e-mail: [email protected]