Nyomtatás

Kedves Gazdik!

Szeretettel ajánljuk figyelmetekbe az elmúlt hónapok legnépszerűbb cikkeit, videóit a Kutyasuli háza tájáról. A nyári szünetben is élvezetes, biztonságos kutyázást kívánunk!

A biztonság jegyében foglalkozunk az utazás és a játék fontos témájával is, de új életmód sportunkat, a hooperst is megismerhetitek. Gazdánktól a személyi-segítő kutyák világáról tudhatunk meg többet, Sárközi Ákos pedig beavat minket családjuk kutyás titkaiba!

Ne feledjétek el követni közösségi média felületeinket, ahol folyamatosan újdonságokkal, aktualitásokkal várunk titeket a pályán kívül is!

A tartalomból:

  • Hogyan utazzunk kutyával?
  • Ismert Tükrös gazdik: Interjú Sárközi Ákossal és Évivel
  • Debütált a hoopers a Tükör Módszeres Kutyasulikon – videó
  • Gabó és Milka története
  • Hogyan válasszunk játékot?

kutyasuli.hu blogjában és Facebook, valamint Instagram oldalainkon és YouTube csatornánkon folyamatosan jelentkezünk újdonságokkal, érdkességekkel: ne feledjétek el követni ezeket a felületeket és feliratkozni hírlevelünkre is.

További olvasnivalót itt is találtok még! 🙂

Hogyan utazzunk kutyával?

Ha a gazdik útra kelnek, két választási lehetőségük van: vagy otthon marad kedvencük egy kedves kutyasziterrel, esetleg kutyapanzióra esik a választásuk, vagy a négylábú családtag is velük tart a nagy kalandra. Összefoglalónkban azt vizsgáljuk meg, hogy utóbbi esetben milyen szempontokat és előírásokat kell figyelembe vennünk, ha kutyával utazunk.

Kevesen tudják, de Magyarországon személygépjárműben rakományként tekintenek a kutyára és – ezt nem árt figyelembe venni a hétköznapok során sem – a hatósági előírás elsősorban a sofőr és az emberi utasok biztonságát tartja szem előtt.

A cukin ugrabugráló, fejét gazdi ölébe hajtó kutyus csodálatos pillanatkép, egészen addig, amíg balesetet nem okoz: éppúgy, mint az emberi utasoknak, négylábú kedvenceinknek is rögzítve kell utaznia.

Támogatott tartalom (x)

Akárhány kutyája is van valakinek, tudnia kell, hogy ez bizony felelősség, és bizonyos változásokkal jár az életben! – interjú Sárközi Ákossal és Évivel

Sárközi Ákos több kutyájával járt a Kutyasuli tanfolyamain: feleségével, Évivel már “veterán” Kölyökkutya-programos gazdiknak számítanak. Élményeikről és sokszínű kutyacsaládjukról beszélgettünk.

Kezdjük az elején, több kutyás család révén kaphatunk egy gyors áttekintést a négylábú családtagokról?

Nekem korábbi kutyás élményeim boxerekhez fűződnek, édesapámnál jelenleg is három boxer kutyus él. Ők igazi bohócok, de több okból nem tartottam ideális választásnak őket gyermekes családunkba. A lányom csivava kutyusa mellett jelenleg CoCo labrador kutyánk, Elena nevű King Charles spanielünk és Fiji, egy angol agár tartozik a családhoz. Mindannyian tudatos döntéssel érkeztek hozzánk, előre gondolkodtunk, amikor kiválasztottuk őket.

Tudatos, előretervezés volt az is, hogy a Kutyasulira jönnek majd tanulni velük?

Abszolút! Mi a kutyákra családtagként tekintünk, és nagyon szerettük volna, hogy mindenhova jöhessenek velünk, jól szocializált és kézbentartható ebként éljenek a családunkban. Fontos volt, hogy ne okozzon gondot, ha utazunk, múzeumban járunk vagy éppen egy étteremben vagyunk, és ehhez tudtuk, hogy szükségünk van kutyaiskolára is. Korábban inkább az engedelmes,  munkavonalas kutyákkal volt tapasztalatom, de mára megismertem és nagyon élvezem a kutyás életet a tanítás, a családi kutyázás szemszögéből is: megfordult a fejemben, hogy egy ausztrál juhászt vagy border colliet is magunkhoz vegyünk, hogy az ügyességi feladatok és a tanítás teljes skáláját megtapasztaljuk.

Tükör Módszer életmód programok – Hoopers

A Tükör Módszer életmód sportjai által lehetőséged nyílik városi környezetben, közös akciók keretében levezetni kutyád ösztönenergiáit. Ebben az epizódban egy új kutyás sport a Hoopers foglalkozásokról beszélgetünk Szabó-Vékony Hajnalka oktatónkkal. Kézbentartott, boldog és egészséges városi kutyát kívánunk minden gazda mögé!

A segítőkutya, ha dolgozik, félreteszi magát, az emberre és a feladatra koncentrál – Milka és Gabó története

Segítőkutya? Terápiás kutya? Csak úgy repkednek sokszor ezek a fogalmak. Mi mit takar? Sorozatunkban körbejárjuk a témát és a Tükör Módszer Kölyökkutya-programjában végzett gazdikkal, oktatókkal egy-egy személyes történetbe is betekintést nyerhetünk. Ismerjétek meg Milkát, a segítőkutyát!

Milka kutya 2020. szeptember 29-én született Debrecenben, Hegedűs Csilla Pearl Eyed Bears Havanese kennelében. Ahogy gazdája, Dr. Branstetter Gabriella, fogalmaz, már akkor is nagy küzdő volt: mindössze 70 grammos születési súlya ellenére nemhogy életben maradt, csodásan fejlődött, mígnem 2020 november 28-án egy gyönyörű, egészséges, játékos, érdeklődő, szobatiszta, családi életet jól ismerő kiskutya került az otthonába. Milkát személyi segítőkutyának vásárolta Gabriella, azaz Kutyasulis becenevén Gabó, eleve így kereste őt. A tenyésztő, Csilla pedig Milkáról pontosan tudta, hogy alkalmas lesz valamiféle segítőnek noha ekkor azért ez még nem teljesen biztos, hogy terápiás vagy személyi segítő „alkatú”-e a kiskutya, sőt tényleg sikerül-e “kinevelni”. 

Milkának több elvárásnak kellett megfelelnie: egyfelől nyugodt, hipoallergén, társasági kutyát szeretett volna Gabó, aki amellett, hogy neki segít, orvosi rendelőjébe is bevihető. Családi ismeretségben már “lízingelt”  egy havanese kiskutyát, Fannit, aki képzetlensége ellenére is segítőkutyaként működött Gabó számára, így tudta, hogy a havanese nem egyszerűen aranyos, hanem megfelelő kennelből vásárolva okos is, hiába más a kis szőrgombócok híre.

Milka érkezésének másnapján már egyértelmű volt: őt Gabónak szánta a sor.  Hamarosan csatlakozott a pároshoz József Anna habilitációs kutyakiképző és elkezdték a játékos munkát, hogy az akkor még éppen 8 hetes és 1200 grammos Milka sok mindent ismerjen, kiegyensúlyozott kölyök, majd nagy kutya lehessen. Ekkor még főleg Gabó képződött, hogy ne rontsa el korán az okos kiskutyáját. Aztán Milka 10 hetesen elkezdett kutyákkal szocializálódni, majd ezt a munkát folytatva, 15 hetesen került a Tükör Módszer Magyarország Hajógyári Kutyasulijába, ahol gyakorlatilag mindent kijárt gazdijával, amit lehetett. 

Hogyan válasszunk játékot kutyáinknak?

A játszó kölyökkutyák látványa még a legzordabb emberi szíveket is megolvasztja és a gazdik életének egyik legörömtelibb része, amikor felhőtlenül játszanak kedvenceikkel. Mégis miként játsszunk kutyául? Mitől jó a játék kutyának és gazdájának? Milyen a megfelelő kutyajáték, ha eszközt is használunk a játékhoz? Itt a nyár, játsszatok velünk!

Ha kutya érkezik a családba, bizonyos alapkellékek várják őt az első pillanattól, akár kölyök, akár felnőtt kutyusról van szó: póráz, nyakörv bilétával, az oltási könyv, etető- és itató tál, egy kényelmes fekhely minden kutyás otthon része.

Aztán elindul a kedves gazdi(jelölt) és interneten vagy személyesen nagyon sok időt, pénzt szán arra, hogy tovább kényeztethesse a kis kedvencet. Hiszen a finom jutifalatok mellé a (rágó)játékok a mindennapi örömforrást jelentik a négylábúnak.


Tükör Módszer Magyarország© Magazin, 2022. nyár
Kiadó | Tükör Módszer Magyarország Kft.
Kapcsolat | e-mail: [email protected]