• Alapfokú tanfolyam

  Alapfokú tanfolyam

  2016. november 5. Szombat, Vasárnap 11h Tovább
 • Intenzív Alapfokú tanfolyam

  Intenzív Alapfokú tanfolyam

  A heti egy alkalmas intenzív alapfokú tanfolyam célja, hogy a gazdik megtanulják a kutya-kommunikáció, kutya-gondolkodás alapjait és felismerjék saját szerepüket a kutya nevelésében, azaz megismerjék a Tükör Módszert. A megszerzett tudás birtokában, oktatói segítséggel megtanítsák kedvenceiknek az alapvető feladatokat, és elkezdjenek dolgozni a helyes rangsor felállításán.

  A tanfolyam elején a kutyákat méretük és habitusuk alapján kis létszámú, maximum 8

  Tovább
 • 1
 • 2

Korom Gábor levele a kutyatulajdonosok közösségéhez

Gazdasági és társadalmi szempontból egyaránt kivételes időszakot élünk meg a koronavírus terjedését visszafogó óvintézkedések miatt. A helyzet állandó változásban van, és mi úgy érezzük, a kiszámíthatóság most különös értéket képvisel, a felelős magatartás pedig életet menthet, ezért iskoláinkon a személyes találkozásokon alapuló csoportos, tanfolyami oktatást határozatlan időre felfüggesztjük. 

A Tükör Módszer alapítójaként az elmúlt évtizedekben folyamatosan a leghatékonyabb oktatási formákat kutattam, innovatív oktatási módszereket fejlesztettem munkatársaimmal közösen. Munkánk most arra koncentrál, hogy az adott körülmények között is megtaláljuk a módját, hogyan lehetünk segítségetekre kutyás problémáitok megoldásában, így szolgáltatásaink nem állnak le, csak átalakulnak.

Hiszek benne, hogy ez a járvány magával hozhat egy pozitív kimenetelű értékátrendeződést is társadalmi szinten. A kutyáddal való jó és harmonikus kapcsolatod, és ehhez az erős alapok megteremtése, a kutyás közösséghez való tartozás olyan biztos pontokat jelenthetnek, amelyek jelentősége egyre nagyobb lesz, amelyekhez mindig vissza tudsz nyúlni. 

Mi azon leszünk, hogy ebben minden lehetséges eszközünkkel, tudásunkkal, tapasztalatunkkal segítsünk Téged. Platformtól, csatornától függetlenül.

Keressetek, kövessetek, figyeljetek minket itt és a közösségi média csatornákon, ahol mindig megosztjuk Veletek az aktuális információkat, hogy a kutyázás örömét ezekben a különleges időkben is nap mint nap átélhesd.

Üdvözlettel, Korom Gábor  

Tükör Módszer

Tükör módszer Logo

       

„Nem az a cél, hogy minden kutyát egységesen tökéletesre neveljünk, hanem hogy mi emberek tudatosan alakítsuk ki kapcsolatunkat kutyánkkal és értsük meg őt, hogy mi miért történik.”

A természetben élő embernek, a pásztornak, vagy az indiánnak nem kellett bajlódnia a kutyájával. Nehéz elképzelni, hogy Winnetou kergeti a kutyáját a Mohás szikla körül, vagy az öreg Bandi bácsi ordítozik a terelőkutyájával, mert az nem jön vissza. Vajon hogy lehetséges ez, és miben vagyunk mások mi városi kutyatartók?

A kutya viselkedésével, mint egy tükör, megmutatja, milyen gazdák is vagyunk, és miben kell még fejlődnünk. Ezeket a visszatükröződéseket "csak" fel kell tudnunk ismerni.

“A kutyám Böbe, négy éves keverék, talált kutya, rengeteget tanulok tőle, a kutyákról, az emberekről, de legfőképp magamról! Ehhez, és a felhőtlen együttéléshez elképesztő mennyiségű segítséget, szakmai tudást, és egy olyan hozzállást kaptam a Tükör Módszertől, amiért nem tudok elég hálás lenni. ”

Nevigyánszky Marci - oktató

A Tükör Módszer hármas tagolásával egyszerűvé és átláthatóvá igyekszik tenni az ember és a kutya kapcsolatát.

1. Viszonyunk rendezése ösztönkezelési technikák segítségével megismerhetjük a kutya lényét, ösztönvilágát, megérthetjük, miből fakadnak együttélésünk problémái, és megtudhatjuk, hogyan kell kezeljük azokat. A gazda megtanulja hogyan alakítsa ki a kapcsolatát a kutyával, hogyan lehet a kutya saját nyelvén kommunikálni, hogy kinek hol a helye, és hogy tudunk azzá a vezetővé válni, akit a kutya keres bennünk, akinek az ősei annak idején átadták az irányítást.

“2010-ben keveredtem le először az Őrmezői Kutyasuli-ba masszívan problémás, lakást bontó, mindentől félő, mentett boxeremmel. Az ott tanultak megváltoztatták a közös életünket.”

Csík Gabo - oktató

2. Tanítás – sokféle módszer létezik, a ma ismert leghatékonyabb a klikkerképzés, mely mellőz minden erőszakot, kényszert a tanítás során, és az ösztönkezeléssel remekül kiegészítik egymást. Így a közös munka élmény lesz kutya és ember számára. Javítja a kutya-gazda kapcsolat minőségét, a két lény közötti kommunikációt, segítségével a kutya tanulási képessége oly mértékben megnő, hogy bármit megtaníthatunk neki, az átlagosnál nem nagyobb energiabefektetéssel.

“Ékes Gini vagyok, négylábú barátom TipLee szálkás tacsi. Nekem, a Tükör Módszernek köszönhetően egy ízig-vérig vadász kutyával, akinek a személyisége konok, önfejű és domináns, csodálatosan kiegyensúlyozott és harmonikus kapcsolatom van. A bizalom közöttünk kölcsönös. Mindketten élvezzük a 'közös akciókat'”

3. Életmód – arról szól, hogyan őrizhetjük meg kutyánk egészségét, miként biztosíthatunk neki kiegyensúlyozott, teljes életet. Ide tartozik minden, az etetési és sétáltatási szokásoktól kezdve a kutya foglalkoztatásáig. A városba kerülő, energiáktól duzzadó kutyák ma már többnyire nem látnak el konkrét feladatokat, „csak” társnak akarjuk őket. A bennük rejlő képességeket, ösztönöket, energiákat nem tudják hasznosítani, leadni amelyek így megbetegíthetik az állatot. (Ezért is van az, hogy kutyáink ma sokkal könnyebben betegszenek meg, mint régebben). A megoldás a megfelelő életmód biztosítása, amikor kutyánkat fizikailag, szellemileg és ösztöneit tekintve is megdolgoztatjuk, legyen ez egy nagy séta az erdőben, úsztatás, valamilyen kutyás sport, vagy felkészülés egy vizsgára, versenyre.

A jó gazda tudatos, következetes, és betartja a fokozatosság elvét.

“A módszer segítségével lett a problémás, behívhatatlan, mentett kutyámból, más embereken segíteni tudó terápiás kutya. A Tükör Módszer átformálta, jelentősen kibővítette az addigi tudásomat. Megtanultam érteni a kutyáimat és úgy kommunikálni velük, hogy a kapcsolatunk a lehető legharmonikusabb maradjon.”

Tüske Ágnes - oktató

Problémás viselkedések megoldása a Tükör Módszer jegyében

a) Hívjuk a kutyát és nem jön.

Első kérdés, hogy a kutya érti-e a hívó vezényszót, tudja-e, hogy mit jelent, mit kell ilyenkor csinálnia (=tanítás)? Ha igen, akkor a gond ott van, hogy nem jól van felállítva a rangsor, nincs kellő tekintélyünk és nem tudjuk jól lereagálni a kutya engedetlenségét, tiszteletlenségét (=ösztönkezelés). Azt is figyelembe kell vegyük, hogy ha a kutya általánosságban nincs kellőképpen foglalkoztatva, elfárasztva és kevés az esemény az életében, akkor egy esetleges elszökésénél a szabadság minden percét ki fogja használni, és esze ágában sem lesz visszamenni (=életmód).

b) A kutya felugrál ránk.

Vajon miért teszi? Örül nekünk, mert egész nap unatkozott, figyelmet akar magának kicsikarni. Hogy tudjuk róla lenevelni? Ha kellő tekintélyünk van és a megfelelő technikával ki tudjuk fejezni nemtetszésünket, akkor tiszteletben fogja tartani óhajunkat (=ösztönkezelés). Megtaníthatjuk neki, hogy ha leül, akkor foglalkozunk vele, viszont ha ugrál, akkor tudomást sem veszünk róla (=tanítás). Persze fontos a következetesség, mert ha időnként örülünk neki ilyenkor, vagy birkózunk vele, akkor ne számítsunk eredményre, csak egy összezavart kutyára. És bár a kutyát nem vihetjük el a munkahelyünkre, szakítsunk elég időt a sétára, játékra, életmód programokra, hagyjunk neki otthon egy csontot, így levezetheti energiáit (=életmód).

c) Nem jön ki más kutyákkal.

Az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy ez a kutya egyéniségének a része, pedig nem így van. Ideális esetben a kutya nem hozhatja meg azt a döntést, hogy a csapat kit támad meg és kit nem, ez a vezető szerepkörébe tartozó kérdés. Erre mondják, hogy a nyúl viszi a vadászpuskát. Bár az agresszió oka lehet dominancia és félelem is, a megoldás mindenképpen a rangsor helyes felállításában rejlik (=ösztönkezelés). Ha a kutyát kölyökkorában nem engedtük más kutyákkal játszani, kommunikálni, akkor nem is várhatjuk el, hogy problémamentesen viselkedjen fajtársaival (=életmód).

d) Rombol a lakásban.

Mi oka van erre? Lehet, nem is tudja, hogy rossz dolgot csinál. Ezt ki kell tudjuk fejezni úgy, hogy ő is megértse. Egyes kutyák stresszelnek egyedül, ami sokszor szintén rangsor problémára vezethető vissza, mert a kutya akar gondoskodni rólunk, és ha egyedül bezárjuk, ezt nem tudja megtenni (=ösztönkezelés). Lehet, hogy nő a foga és muszáj rágnia valamit. Hagyjunk neki otthon olyan játékot, csontot, amit kedvére rágcsálhat, és tanítsuk meg neki, hogy ez az övé, ezen csámcsoghat (=tanítás). És persze a legvalószínűbb, hogy egyszerűen túl sok az energiája, és így próbálja meg leadni. Sétáljunk, játsszunk többet a kutyával, fárasszuk le jobban, hagyjuk, hadd élje ki ösztöneit (=életmód).

“Türelmet, toleranciát tanultam a kutyámtól, amihez a módszer volt a 'szótárfüzet'.”

Szabó Dóra
 • Ne lődd le a kutyát
 • Kutyakommunikáció
 • Top Táp 1
 • Etyeki menhely
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A honlap további böngészésével hozzájárul, hogy az cookie-kat ("sütiket") használjon a működése során.